IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК даде последна отсрочка до 2014 г. за модернизиране на кравефермите

Ветеринарният подкомитет на ЕК е удължил с половин година искания от България срок за дерогация

16:26 | 18.10.11 г.
ЕК даде последна отсрочка до 2014 г. за модернизиране на кравефермите

Ветеринарният подкомитет към Европейската комисия (ЕК) е удължил с още две години срока за работа на българските ферми от втора и трета категория, които не са успели да покрият евростандартите за качество на кравето мляко. Това обяви при днешната си среща с производители от Девин министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Поредната дерогация дава шанс на 786 ферми от втора категория и на близо 80 хиляди стопанства от трета категория да продължат да продават млякото си на вътрешния пазар.

Предишният срок изтича в края на тази година. С поредното решение неотговарящите на евростандартите стопанства задължително трябва до края на 2013 г. да се обновят, в противен случай ще бъдат закрити.

Страната ни поиска от ЕК отсрочка от 18 месеца, но експертите от Брюксел дават 24 месеца, поясни Найденов. Той добави, че се надява фермите да се справят с модернизацията през този последен период.

Решението ще бъде обнародвано до две седмици в официалното издание на Еврокомисията Official Journal.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още