fallback

Бизнесът е против работата след навършване на пенсионна възраст

Работодателски организации оценяват идеята като държавна намеса на пазара на труда с негативни икономически последици

12:54 | 19.10.11 г. 4

Преди дни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов предложи законово да бъдат регламентирани стимули за хората, които искат да останат по-дълго на пазара на труда. Неговата идея е да се увеличи от 3 на 4 процента бонусът за всяка прослужена година при изпълнение на условията за пенсиониране и това да стане с промяна в Кодекса на труда от следващата година.

Работодателите обаче са твърдо против това предложение и изтъкват мотивите си. Според Божидар Данев, изпълнителен председател на Българската стопанска камара, това е пряка намеса на пазара на труда. Според него държавата трябва да прекрати намесата си защото подобни силови мерки няма да помогнат да се преодолее кризата. Колкото по-малко държавата се намесва на пазара на труда, толкова по-здравословно ще бъде за българската икономика, каза още Данев.

Българската търговско-промишлана палата (БТПП) също е против законовото регламентиране на възможността работниците да продължат да работят след пенсионна възраст. Това става ясно от разпространената официална позиция на палатата.

Предложението на социалния министър с промяна в Кодекса на труда от догодина работниците, които са навършили възраст за пенсиониране, да не могат да бъдат уволнявани без тяхно желание, се оценява от БТПП като опит за ограничаване на работодателите и държавна намеса на пазара на труда. В условия на криза това би имало негативен ефект според БТПП.

Според представителите на палатата силовото налагане хората в пенсионна възраст да бъдат защитени от закона и да не могат да бъдат съкращавани или уволнявани от работодателя ще доведе до по-голяма нестабилност на трудовия пазар. Това е опит да се решава проблемът на пенсионната система и дефицита на НОИ за сметка на работодателите. От БТПП допълват, че с предложената промяна ще се ограничат възможностите на младите хора да намерят място на пазара на труда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
fallback