IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Организацията за сигурност в Европа оцени с плюс изборите, но с леки забележки

Обвиненията за купуване на гласове и платената изборна кампания в медиите се посочват като основни недостатъци в организацията

14:03 | 24.10.11 г.
Организацията за сигурност в Европа оцени с плюс изборите, но с леки забележки

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) оценява вчерашните президентски и местни избори в България положително, като изразява загриженост по отношение на появилите се информации за купуване на гласове и за ограничения при медийното отразяване. Това  са предварителните заключения на организацията, представени от Вадим Жданович, ръководител на наблюдателната мисия, организирана от Службата за демократични институции и човешки права към ОССЕ, предаде БТА.

В мисията са участвали 11 експерти плюс 10 дългосрочни наблюдатели, разположени в София, Варна, Русе, Пловдив и Плевен, които са посетили близо 80 избирателни секции по време на изборите.

Според предварителните заключения на наблюдателите изборите са били проведени и администрирани по професионален начин и въз основа на новото законодателство, осигурило стабилна основа за провеждането на демократични избори.

Изборите бяха проведени в среда, която показа зачитане на основните свободи, каза Жданович. По думите му обаче непрекъснатите обвинения за купуване на гласове и фактът, че почти цялото отразяване на кампанията в медиите е било платено, очертава, че има необходимост от продължителни реформи.

Нямаме конкретни доказателства за купуване на гласове, но ни тревожи фактът, че има много информация за това, коментира Жданович. В избирателни секции в Дупница и Плевен от ОССЕ са видели неоторизирани лица от различни партии, които дават наставления на хората за кого да гласуват.

Според представителите на ОССЕ гласуването, преброяването и обобщаването на данните е извършено професионално и прозрачно, с отбелязани няколко процедурни проблеми.

Никъде по света не могат да се наблюдават отлично проведени избори, нашата задача е да подготвим легитимни препоръки, каза още Жданович.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още