IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ААП спира подаването на информация за продажбите на нови автомобили у нас

Данните на асоциацията са изкривени заради практиката на няколко фирми да правят реекспорт на автомобили за Западна Европа

11:10 | 01.11.11 г. 1
ААП спира подаването на информация за продажбите на нови автомобили у нас

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) прекратява предоставянето на месечни данни за продадените нови коли у нас считано от 20 октомври, се казва в официално съобщение на организацията.

Икономическата криза и последвалото трикратно свиване на пазара на нови автомобили понижи значително ценовите нива в България в сравнение с тези в много европейски страни. Това създаде условия за продажба на автомобили от България в други страни, но води до изкривяване на данните, съобщават  от ААП.

От Асоциацията съобщават още, че са установили и все по-засилваща се тенденция за изкривяване на данните, предоставяни от някои техни членове. Investor.bg научи, че фирмите, които  предоставят невярна информация към ААП са три. Те изнасят автомобили към други юридически лица в ЕС, които ги продават на значително по-ниски цени.

Управителният съвет на асоциацията ще предприеме мерки за предоставяне на вярна информация за развитието на българския пазар на нови автомобили, но не уточниха какви ще са те.

„Вярваме, че Министерството на вътрешните работи (МВР) и Националния статистически институт (НСИ) са в състояние да предоставят публично необходимата информация“, се казва още в съобщението на ААП.

„Напълно подкрепяме становището на ААП и стоим зад тази позиция“, каза Иван Антров, старши продуктов мениджър в Тойота Балканс ЕООД. Той допълни, че данните са неверни, заради практиката да се изнасят автомобили за Западна Европа. Реескпортът е толкова голям, че изкривява цялата статистика. 

От НСИ съобщиха, че данните, с които разполагат, се актуализират на годишна база.

Добре запознат източник разкри пред Investor.bg, че от КАТ предоставят данните за регистрираните автомобили срещу 12 хил. лв., а в целия Европейски съюз тази информация е безплатна. Въпреки неколкократните ни опити, не успяхме да получим коментар от КАТ по темата. 

Информацията за продажбите на нови автомобили е важна, защото броят продадени нови автомобили на човек от населението отразява цялостното развитие на икономиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
creepazoid
преди 12 години
"Добре запознат източник разкри пред Investor.bg, че от КАТ предоставят данните за регистрираните автомобили срещу 12 хил. лв." Нима не им е платено вече от нашите данъци и от таксите за регитрация?! Господа журналисти съдете ги! Данъкоплатците имат право на информацията за която вече са платили. И какъв е този добре запознат източник - посредник по сделката ли?....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още