IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: Разходите за издръжка на домакинствата ще нарастват до края на годината

Месечната издръжка за четиричленно семейство вече е 2124 лв., а границата на бедност е близо 200 лв., сочи анализ за състоянието на семейните бюджети през септември

14:57 | 02.11.11 г.
КНСБ: Разходите за издръжка на домакинствата ще нарастват до края на годината

Издръжката на живот през третото тримесечие на годината бележи поредно увеличение. Месечните разходи за едно четиричленно семейство през септември вече достигат 2124 лева, като средно на член от семейството издръжката е 531,04 лева, сочи анализът на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, основаващ се на наблюдението върху потребителските цени и разходите на домакинствата през септември т.г.

В сравнение с миналата година издръжката на живот е поскъпнала с 5,8 %. В тази връзка президентът на КНСБ Пламен Димитров уточни, че разчетите не включват увеличението на цените на природния газ.

Според статистиката на синдиката цените на хранителните стоки през летните месеци са намалели с 0,6 процента, а на нехранителните са поскъпнали с 4,9 процента. Намалението на хранителните стоки е заради традиционния сезонен спад в цените на плодовете и зеленчуците.

При нехранителните стоки увеличението е заради разходите по поддръжка на жилището, подготовката за учебната година и за болничните услуги. В анализа е посочено, че тенденцията на поскъпване се очаква да пръодължи до края на годината поради поредното поскъпване от октомври на природния газ и топлоенергията. 

По отношение на границата на бедност е налице увеличение с 5,7 на сто спрямо миналата година, пише още в анализа. Според оценката на КНСБ към момента границата на бедност е 199,59 лева. Под границата на бедност са 27,5% от заетите лица в страната. По думите на Димитров над 30 на сто от заетите лица работят в икономически дейности с ниска работна заплата, а 118 446 души са на минимална работна заплата.

Относно работната заплата анализът на КНСБ сочи, че тя продължава да бъде основен източник на доходи, като формира 52,5 % от общия доход на домакинствата. В сравнение със същото тримесечие на 2010 г. делът й се увеличава с 2,2 процентни пункта.

В номинално изражение доходът от работна заплата се увеличава с 8,4 %, от самостоятелна заетост - с 22%, от обезщетения за безработни - с 16,6 %. Намаляват доходите от пенсия (вторият по значение източник на доходи) с 0,5 %, а от собственост - с 9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още