IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС готов да даде 50 млн. евро за скоростна железница между Пловдив и Асеновград

Стартираха нискотарифни полети по разписание от Пловдив до Франкфурт и обратно

16:15 | 03.11.11 г.
ЕС готов да даде 50 млн. евро за скоростна железница между Пловдив и Асеновград

Шефът на Фонда за развитие на летище Пловдив д-р Христо Грудев, доскорошен кмет на Асеновград, заяви, че преди около месец при него е пристигнала делегация от ЕК, която е изразила готовност да бъдат отпуснати  50 млн. евро за изграждане на скоростна железница между Пловдив и Асеновград, която да спомогне за развитието на летището.

Това се случи при откриването на третата международна дестинация от летище Пловдив.

Днес нискотарифната авиокомпания Ryanair извърши първия си редовен полет от Франкфурт до Пловдив и обратно със самолет „Боинг 737”. С това именно стартира третата редовна линия от пловдивския аеропорт. Другите дестинации, по които същият превозвач изпълнява полети по разписание са Лондон и Милано.

Самолетите до Франкфурт  (летище Хaан) ще се изпълняват два пъти седмично – в четвъртък и неделя.

„С новата ни дестинация от летище Пловдив до Франкфурт-Хаан, осигуряваме гарантирано най-ниски цени, ефективна конкуренция и по-голям избор за все повече посетители от и до Германия”, заяви по повод събитието днес в Дъблин Катаржина Габорец, директор „Маркетинг и продажби” за Централна и Източна Европа.

Директорът на летището Дойчин Ангелов призна, че се радва на тази нова линия повече, отколкото на първата, защото е била изстрадана. Той припомни, че откриването й е било под въпрос заради невнесената от община Пловдив вноска във Фонда за развитие на летище Пловдив, в който членуват общо десет общини.

Става дума за вноска от около 200 хил. лева. Незаклелият се още новоизбран кмет на Пловдив и досегашен областен управител Иван Тотев, който също беше на посрещането на полета от Франкфурт увери, че не по-късно от 15 ноември всичко дължимо към фонда ще бъде изплатено след като временно изпълняващият длъжността кмет Александър Долев го уверил, че общината е в добро финансово състояние.

Първата редовна линия от Пловдив с Ryanair бе открита точно преди една година на 3 ноември до Лондон (летище Станстед) и обратно. Тази дестинация се оказа изключително успешна – самолетите и в двете посоки са пълни и се обмисля пускането на втора линия.

„Откриването на редовните линии от летище Пловдив има голям икономически ефект за региона. Само от тези линии очакваме да завършим годината с 60 хиляди пътника. Всеки пътник харчи тук по 300-400 евро”, заяви директорът на летището Дойчин Ангелов.

Преди откриването на полетите по разписание пловдивското международно летище беше типично сезонно и основната му дейност беше свързана най-вече с обслужването на чартърни полети от Северна Европа, които превозват туристи за българските зимни курорти.

Ангелов припомни, че пикът на летището е бил през 2007 г., когато тук са били посрещнати 104 хиляди пътници. След това обаче е настъпил огромен срив. За тази година чартърна програма още не е изцяло уточнена, но се очертава  да е добра. Отсега се знае, че се очаква бум на туристи от Русия въпреки скандалните неблагополучия с руснаците през лятото по Черноморието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още