fallback

Реформата в администрацията: Заплатите на чиновниците – само нагоре

Държавните чиновници могат да получават годишно до 30% бонуси, основната им заплата ще се повишава веднъж годишно

16:17 | 15.11.11 г. 9
Автор - снимка
Създател

Заплатите в държавната администрация вече ще се формират и растат по нов начин, обяви днес официално министърът на финансите Симеон Дянков. Новият модел е обмислян от Съвета по административна реформа над 15 месеца и се предвижда да влезе в сила от началото на 2012 г.

Както беше предварително обявено преди дни, ще отпаднат надбавките за трудов стаж. Обаче начисляваните досега надбавки по този параграф влизат в основната заплата на държавните служители от следващата година. Така заплатите на държавната администрация отсега нататък могат само да растат, заяви финансовият министър.

Бонусите, които чиновниците имат право да получат през годината, могат да стигнат до 30% от основната им заплата, когато имат „изключително изпълнение“ на работата си. Част от въпросните бонуси могат да имат постоянен характер, а други - временен. Бонусите ще се определят и дават на всяко тримесечие. Изключение за по-чести бонуси може да се прави при отлично изпълнение на работата, според преценката на ръководителя.

Основната заплата ще се повишава само в началото на новата година, максимално с 12%. Увеличение на заплатата няма да получат само служители, чиято работа не само че не отговаря напълно на изискванията, но и изпълнението й е „неприемливо“.

Освен това, всяко министерство или друго държавно ведомство може да определи длъжности, които са особено важни за него – „например инженери или адвокати“, каза Симеон Дянков, при които основната заплата може да е от 50% до 100% над определената за тази длъжност. 

Максималната основна заплата, която може да получава висш държавен чиновник – а това е главен секретар на министерство, е 3500 лева.

Към държавната администрация не се числят президентът, премиерът, министри, зам.-министри, също и членове на комисии, чийто длъжности са изборни. Заплатите на администрацията на тези комисии обаче, вече ще се определят като на останалите държавни служители.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:05 | 14.09.22 г.
fallback