IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намаляват поръчките в промишлеността и строителството

Работодателите от секторите на строителството и услугите предвиждат допълнително съкращаване на персонал, отчита месечната анкета на НСИ за бизнес климата

12:15 | 28.11.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Намаляват поръчките в промишлеността и строителството

Стопанската конюнктура в страната през ноември се влошава, като известно подобрение е отчетено единствено в сектора на търговията на дребно, съобщава Националният статистически институт (НСИ).

Графика: НСИ

Общият показател на бизнес климата спада с 2,1 пункта спрямо предходния месец, като по отрасли се отчитат следните изменения: промишленост (-4,2 пункта), строителство (-2,5 пункта), търговия на дребно (+2,5 пункта), услуги (-2,3 пункта).

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” намалява с 4,2 пункта в сравнение с октомври поради намалените очаквания за развитието на бизнеса през следващите месеци.

Прогнозите през ноември за бизнес състоянието на предприятията и производствената активност са по-резервирани в сравнение с месец по-рано. По отношение на настоящата производствена активност балансовият показател показва симптоми на влошаване, като за последните три месеца пада с 10 пункта.

Анкетата отчита и известно влошаване на осигуреността на производството с поръчки от чужбина. Засилва се несигурността в икономическата среда, като през ноември 58,7% от предприятията са я посочили като проблем.
Все още преобладаващите очаквания на промишлените предприемачи относно продажните цени в сектора са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство

През ноември 2011 г. съставният показател „бизнес климат в строителството” бележи ново намаление от 2,5 пункта поради засилващия се песимизъм в очакванията на строителните предприемачи относно бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Прогнозите, свързани със строителната дейност са също по-неблагоприятни (балансовата стойност на показателя спада с 9,1 пункта). Същевременно се предвижда и по-нататъшно съкращаване на персонала през следващите месеци.

През ноември анкетата отчита намалена строителна активност и по-малко поръчки в сравнение с предходния месец. Основният фактор, затрудняващ дейността в отрасъла остава несигурната икономическа среда, чието негативно влияние нараства и през последния месец достига   максималната   си   стойност   (81,7%)   от  началото  на  провеждането   на   наблюдението в строителството. Същевременно последната анкета отчита засилване на отрицателното въздействие и на втория по тежест фактор - „финансови проблеми”.

Относно продажните цени в сектора очакванията на строителните предприемачи са в посока на намаление през следващите три месеца.

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” през ноември отчита увеличение от 2,5 пункта и надхвърля нивото на дългосрочната си средна стойност с 2,8 пункта.

Същевременно през последния месец анкетата регистрира известно намаление с 6,4 пункта на отрицателното влияние на основния фактор, затрудняващ бизнеса в отрасъла, а именно несигурната икономическа среда, но за сметка на това се увеличават финансовите проблеми на предприятията.

В сравнение с месец назад очакванията на търговците по отношение на обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца, макар и благоприятни, са по-резервирани.

По отношение на цените на дребно няма очаквания за повишение през следващите три месеца.

Услуги

През ноември съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” намалява с 2,3 пункта в сравнение с октомври.

През последните месеци оценките и очакванията на мениджърите както за бизнес състоянието на предприятията, така и за търсенето на услуги стават все по-резервирани, а по отношение на персонала прогнозите са песимистични - предприятията предвиждат съкращения през следващите месеци.

Несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша продължават да са най-сериозните фактори, затрудняващи дейността на предприятията от сектора на услугите.

По мнение на мениджърите през следващите три месеца не се очаква повишение на продажните цени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Не ни трябва ни промишленост, ни строителство, ни земеделие. В България ще останат само два етноса: бюджетници и ***....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още