IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов софтуер ще позволи данъците да се плащат на едно място

През лятото на следващата година предстои свързването на всички 22 данъчни служби в София, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова

15:18 | 07.12.11 г.
Нов софтуер ще позволи данъците да се плащат на едно място

С нов софтуер ще разполагат всички данъчни служби в София от началото на следващата данъчна кампания, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. Той замества системата, с която е работено от 1998 година досега, поясни тя, цитирана от БТА.

В момента продуктът е внедрен в 42 общини, а от началото на следващата година с него ще работят още 113, като до края на 2012 година ще е във всички 264 общини в страната.

Фандъкова посочи, че през лятото на следващата година предстои свързването на всички 22 данъчни служби в София, което ще позволи плащането на данък за различни райони на едно място.

Системата е значително по-бърза от предишната, като сега за 20 секунди излизат всички данни за един имот, докато при предишната система това е отнемало 10 минути. С новите известия за данъците софиянци ще получават индивидуален номер, който ще замести ЕГН-то за една собственост. Чрез този номер ще може да се заплаща дължимият данък, а вместо него може да се използват датата, месецът и годината на раждане на лицето.

Новият софтуер е внедрен от "Информационно обслужване" АД,  които са разработили продукта по поръчка на Министерството на  финансите.

Внедряването на софтуера струва 290 хиляди лева, които се плащат от Министерството на финансите, според Чавдар Тодоров от "Информационно обслужване".

Фандъкова поясни, че системата ще бъде обвързана с бъдещата интегрирана система за електронна община.

От началото на данъчната кампания за 2012 година всички данъчни служби ще имат и ПОС-терминали за плащане по безкасов път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още