fallback

Бойко Борисов: Всички реформи на правителството целят фискална стабилност

Според премиера един от важните фактори за икономически растеж в България е въвеждането на електронното правителство

13:35 | 13.12.11 г. 11
Автор - снимка
Създател

Бойко Борисов откри Шестата бизнес среща на бизнеса с правителството под надслов "Европа - презареждане" Снимка: БТА

Реформите, които провежда правителството сега във всички сектори на икономиката, са с цел да има фискална стабилност и да не се допусне бюджетен дефицит над заложените норми в Европейския съюз.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов при откриването на шестата среща на бизнеса с правителството.

Борисов даде пример с някои европейски страни като Гърция и Унгария, при които е имало голям скок на заплатите, но сега са изправени пред огромни дългове. В подкрепа на думите си той припомни, че вчера международната рейтингова агенция Moody's е похвалила България за фискалната стабилност в страната.

Относно последните дебати в ЕС, според които трябва да има съгласуване на държавните бюджети на страните от Общността, Борисов каза, че това се очаква само по отношение на дефицита и държавния дълг. Борисов отново повтори, че ако се надвишат нормите по тези показатели, другите страни от ЕС трябва да плащат за това.

Във връзка с въпрос на бизнеса Борисов беше категоричен, че България не подкрепя въвеждането на еднакви данъци в ЕС.

Като един от важните фактори за развитието на икономиката и предпоставка за икономически растеж Борисов открои въвеждането на електронното правителство, което „ще намали корупцията на средно и ниско ниво“.

На форума стана ясна и позицията на Борисов по ключовите реформи в социалната система и в железниците.

Премиерът заяви, че твърдо подкрепя реформите в БДЖ. А за провежданата пенсионна реформа Борисов каза, че "ако един ден президентът Първанов стане премиер, каквито са амбициите му, той би трябвало да му благодари за пенсионната реформа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:18 | 10.09.22 г.
fallback