IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколози алармират за свободна продажба на ГМО фуражи в България

Партиди соев шрот с 5-процентно съдържание на генни организми се продавали без задължителното означение върху етикетите

09:30 | 14.12.11 г. 3
Еколози алармират за свободна продажба на ГМО фуражи в България

Тестове на пет вида продавани в България фуражи показали наличие на генномодифицирани организми (ГМО), без това да е указано изрично върху етикетите.

За това алармираха от неправителствената организация „За Земята“ по повод резултатите от съвместните проверки, направени през ноември тази година от екоорганизията и Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) на произволно взети партиди фуражи.

Според евронормите при съдържание на ГМО над пределно допустимите количества от 0,9% пакетиращите компании са длъжни да го отразят върху етикетите, припомнят от екоорганизацията.

В едната проба соев шрот е установено наличие на над 5% на генно-модифицирана соя Roundup. Резултатите доказват сигурно наличие на ГМО в поне един от изследвантите фуражи, поясниха от екоорганизацията.

Тестовете са направени в сертифицирана лаборатория на компанията SGS във Варна, като е използван генетичен метод Real Time PCR, който е смятан за най-надеждният в момента. 

Еколозите настояват за строг контрол, който да гарантира на България интелигентна превенция срещу опасната игра с гените. Като припомнят, че контролът се осъществява от Българска агенция по безопасност на храните, еколозите призовават отговорните органи да предприемат съответните действия, така да се предотвратят подобни продажби в бъдеще.

Същевременно от земеделското министерство неотдавна са съобщили с писмо до организацията, че генномодифицирани фуражи са внасяни през Румъния и се продават свободно в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
eldred
преди 12 години
Йо хо хо! Напук на тъпия мораториум на правителството. Предлагам еко талибаните да се самозапалят пред парламента в знак на протест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
Хайърсъзоff
преди 12 години
"Същевременно от земеделското министерство неотдавна са съобщили с писмо.".Това ли е нормалната реакция - писмо?Найденов освен да се звери на всички друго може ли?Не се ли очаква разследване, конфискация, наказания???!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
Yankee GO home!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още