IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши на Газпром да придобие седем бензиностанции у нас

Предстоящото навлизане на дружеството "НИС Петрол" не застрашава конкуренцията на пазара на горива у нас, смята антимонополната комисия

16:34 | 20.12.11 г.
Автор - снимка
Създател
КЗК разреши на Газпром да придобие седем бензиностанции у нас

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разреши концентрация между предприятия, която ще позволи придобиване от страна на „НИС Петрол” ЕООД на седем бензиностанции. Става въпрос за „Герия” ЕООД, „Ир Макс” ЕООД, „Б Плюс” ООД, „Гранд Ойл” ООД, Красимир Георгиев, Теодора Йорданова, „Тим Ойл” ООД и „Арена-И.Т” ЕООД, намирящи се в различни населени места.

„НИС Петрол” ЕООД е новоучредено дружество от групата на Газпром, чиято дейност ще бъде свързана с проучване, изследване, производство, съхранение, логистика, търговия на дребно и едро, внос и износ на петрол, втечнен петролен газ и петролни продукти.

Анализът на КЗК показва, че пазарът на продажба на дребно на автомобилни горива в страната е сравнително конкурентен, със средно ниво на концентрация. Групата на придобиващото контрол дружество не осъществява досега дейност на този пазар в България и след сделката няма да бъде сред водещите участници, като ще има незначително присъствие, съобщава комисията.

КЗК счита, че предстоящото навлизане на „НИС Петрол“ и групата на Газпром е малко вероятно да породи господстващо положение при продажбата на автомобилни горива на дребно, което да навреди на ефективната конкуренция в страната, се казва още в мотивите на комисията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още