IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стачката в „Мини Марица-изток“ може да започне най-рано на 7 януари*

Работниците се канят да протестират заради неизплатените допълнителни възнаграждения, които са очаквали да получат след преизпълнението на годишния план

15:18 | 04.01.12 г.
Автор - снимка
Създател
Стачката в „Мини Марица-изток“ може да започне най-рано на 7 януари*

Стачните действия в „Мини Марица-изток“ ЕАД по закон могат да започнат от 7 януари, съобщи за Investor.bg Валентин Пенев, председател на синдикалната организация на КНСБ в мините.

От днес тече 3-дневният уведомителен срок до ръководството на мините, даден от синдикатите, след като арбитражната комисия разреши провеждането на стачни действия при спазването на определени условия за безопасност в мините, поясни още Валентин Пенев.

Синдикатите предупредиха преди няколко дни за вероятността от стачни действия в „Мини Марица-изток”, предизвикани от неизплащането на полагащите им се допълнителни възнаграждения. Според техните изчисления на човек се полагат по 1200 лева премии.

Валентин Пенев поясни, че според споразумението между синдикатите и ръководството, подписано през лятото на тази година, възнагражденията на заетите 7100 човека се изчисляват като процент от общите приходи за годината. По думите му, след като през изтеклата 2011 г. въгледобивното предприятие е произвело 33 млн. тона въглища, при 27,5 млн. т през 2010 г., то приходите на фирмата са по-високи, затова и възнагражденията трябва да са по-високи.  

„Все още има вероятност да няма стачка в „Мини Марица-изток“, ако до 7-ми януари ръководството на фирмата изпълни посочените клаузи от споразумението за размера на възнагражденията“, заяви синдикалният лидер. Той подчерта, че това е единственият начин да няма стачни действия.

Същевременно Валентин Пенев уточни, че синдикалните ръководства на КНСБ и КТ „Подкрепа“ утре ще решат на коя дата да започнат стачните действия, което означава, че датата 7-ми януари все още не е окончателна и стачката може да започне и по-късно.

В същото време пред БНР изпълнителният директор на дружеството Евгени Стойков определи синдикалните искания като "неоснователни". Той поясни, че миньорите са получили коледни премии от 1300 лв. По-рано са били увеличени с 15% и заплатите им, каквито са били договорките според подписаното споразумение.

Междувременно стана ясно, че ръководството на "Мини Марица-изток" е внесло в Националния институт за помирение и арбитраж /НИПА/ искане за определяне на арбитражен орган за разрешаване на възникналия колективен трудов спор между синдикати и работодател - страни по колективния трудов договор в дружеството. С искането се изразява несъгласие с аргументите, които разрешават стачка във въгледобивното дружество.

*Актуализирано в 16,00 часа с искането на ръководството на "Мини Марица-изток" за арбитраж. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още