IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задълбочава се процесът на демографско остаряване у нас

Експерти представиха възможни алтернативи на остаряването на работната сила

17:39 | 13.01.12 г.
Задълбочава се процесът на демографско остаряване у нас

Задълбочава се процесът на демографско остаряване, изразяващ се в намаляване на населението на възраст под 15 години и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години.

Това стана ясно на експертна пресконференция в Министерството на труда и социалната политика днес, на която бяха представени резултатите по проект  “Равенството – Път към прогрес“ на институт „Отворено общество”, съобщиха от ведомството.

По данни на НСИ делът на населението на възраст над 65 години се е увеличил от 16,8% през 2001 г. на 18,5% през 2011 г. В същото време през 2001 г. лицата под 15-годишна възраст са били 15,3% от населението в страната, докато през 2011 г. техният дял намалява на 13,2%.

Възпроизводството на трудоспособното население се характеризира най-добре чрез коефициента на демографско заместване, който показва съотношението между броя на влизащите в трудоспособна възраст (15-19 г.) и броя на излизащите от трудоспособна възраст (60-64 г.).

По данни от Преброяването на населението през 2011 г. 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 70 млади хора, докато през 2001 г. всеки 100 лица, излизащи от трудоспособна възраст, са били замествани от 124 младежи.

Експертите на МТСП поясниха, че възможна алтернатива на остаряването на работната сила е създаването на условия за развитие на качеството на човешкия капитал (инвестиране в образованието, здравето, знанията, квалификацията и уменията на хората). Друг механизъм е включване на пазара на труда на рискови групи от населението и недопускане на дискриминация на пазара на труда и на работното място по признаците: пол, възраст, увреждане, етническа принадлежност, религия и др.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още