IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Увеличават се парите за трансплантации през тази година

Здравното министерство ще финансира и нови дейности, свързани с присаждането на органи

13:47 | 16.01.12 г.
Увеличават се парите за трансплантации през тази година

От тази година министерството на здравеопазването ще плаща повече за извършването на трансплантации, като целта е тези операции да бъдат увеличени, съобщават от ведомството.

Най-голямо е нарастването при средствата за трансплантация на черен дроб – с 25 хил. лв., като за тази цел през годината болниците ще разполагат със 75 хил. лв.

С 20 хил. лв. се вдигат парите за присаждане на сърце, достигайки 60 хил. лв. С по 5 хил. лв. се увеличават средствата за присаждане на бъбрек и тънко черво, като бюджетите общо стават 40 хил. лв. Значително е увеличението и на средствата за извършване на трансплантации на стволови клетки – до 40 хил. лв. 

Запазват се средствата за откриване на донор, чийто размер е 1500 лв.

Включват се и нови дейности за финансиране. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране – до 5 хил. лв., вземане на бъбрек от жив донор – до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор – до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор – 5 хил. лв., плазмафереза – 7 хил. лв.

Увеличават се и средствата за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията от 750 лв. на 1500 лв. Въвеждат се възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек министерството ще дава до 10 хил. лв., при сърце – до 25 хил. лв., а при черен дроб – до 20 хил. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още