IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със сигурност ни чака по-скъп ток от средата на годината

Председателят на енергийния регулатор Ангел Семерджиев потвърди предстоящ скок в цената на електричеството, като изброи комплексните причини за това

13:33 | 17.01.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Със сигурност ни чака по-скъп ток от средата на годината

От 1 юли 2012 г. електроенергия ще поскъпне, поради няколко фактора. Това потвърди днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семреджиев, цитиран от БТА.

Както и преди половин година, той посочи, че факторите са основно четири. Единият е скъпата енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) – основно от вятър и слънце. Друг фактор са дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия по фиксирани цени от комлекса „Марица Изток“. Третият фактор, способстващ за вдигане на цените на тока, е необходимостта ТЕЦ-овете в страната да купуват част от необходимите им квоти за вредни емисии, които досега са изцяло безплатни. За поскъпването на тока ще „допринесе“ и по-високата цена на вносните въглища, с които работят когенерационните съоръжения, произвеждащи едновременно електрическа и топлинна енергия.

Сега обаче председателят на ДКЕВР подчерта, че към посочените фактори за поскъпването може евентуално да се добави спирането на работата в „Мини Марица-изток“ заради започналата преди два дни стачка там.

Ако стачката в "Мини Марица-Изток" продължи повече от месец, това ще доведе до поне десет процентно поскъпване на тока от 1 юли 2012 г., прогнозира по-рано днес шефът на държавната комисия Ангел Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР отказа да се ангажира с прогноза колко би поскъпнал токът от 1 юли при наслагване едновременно на всички фактори. По думите му зависи в какъв обем ще се случат отделните събития - например каква ще е продължителността на стачката в "Мини Марица изток", както и по какъв начин може самата система да поеме по-малко увеличение на тока, особено за регулирания пазар.

Семерджиев добави, че в региона пазарът на електроенергия се развива към повишаване на цените, което означава и повишение на приходите от износ на електроенергия. Това от своя страна би позволило на Националната електрическа компания (НЕК) да компенсира заявеното наскоро увеличение на цените на едро на тока заради по-високите си разходи, коментира Семерджиев. Така според него ще може да се постигне по-плавно повишение на цената на електроенергията.

Семерджиев припомни, че в края на 2011 г. НЕК поиска от комисията повишение на цената на тока на едро с 4,5 процента, защото след 1 юли 2011 г. нейните разходи са се повишили заради поскъпването на тока от когенерации на топлофикациите, заради зелената енергия и въвеждането в експлоатация на ТЕЦ "Брикел". Ангел Семерджиев призна, че наистина в момента НЕК има по-големи разходи от предвидените през юли 2011 г., но компанията „успява да се справи“. Увеличението на цената за НЕК няма да е 4,5 процента, ще бъде по-малко, допълни председателят на ДКЕВР.

Оскъпяването на електроенергията заради "зелената енергия" ще е поне с 2-3 процента, като зависи колко централи, работещи с ВЕИ, ще влязат в експлоатация, коментира още Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 31 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Такива у нас не съществуват! Сред държавните лапачи имам предвид. Освен Лъчката може би :)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Има нещо гнило в България! И то е едно, че държавните служители, не си вършат работата съвестно, всеки разбира от работата на другия повече от своята, мачкат частната инициатива с безбожни такси и данъци пронуждаващи те да си земеш шапкат и ...ай... Но на слова са много силни! От премиер, до последния изтерзан лапач на парички! Нищо не създаващи, но много способни да те затрият с една дума!Та как да очакваме ДКЕВР да е компетентна? ВМРО-НИе измесе сумати факти за тях. А цената е супер надута! Една ревизия да им се направи на инвестициите и всичко ще цъфне. Ама не! Монополи у нас не се пипат. ЗАЩО ЛИ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Забравихме да споменем, че държавата от тези 1000 лв. ще вземе първо едни 100 лв. данък и после още едни 150 лв. ДДС. Това като минимум.Т.е. държавата автоматично би прибрала 1/4 от въпросните 7 млн. Но ако вдигнат тока с 10%, държавата би прибрала многократно повече - т.е. държавата зорем кара миньорите да стачкуват за да си вдигне цените на тока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 32 rate down comment 0
vzhekoff
преди 12 години
Значи според стачниците, те се борят за 7 млн. лв, - за 7150 души по 1000 лв. под формата на еднократни бонуси. Пак според тях всеки ден струва на дружеството загуби от около 2 млн. лв. Т.е. ако за един месец не работят, загубите ще са около 60 млн. лв. Т.е. според Семерджиев 60 млн. лв. водят до оскъпяване в цената на тока с 10% - т.е. общата консумация за година трябва да е 600 млн. лв. - някой вярва ли го ? Като как някакви си 60 млн. загуби ще доведат до 10% скок на цената ? И защо вместо да губят по 2 млн. на ден просто не си изпълнят обещанието и не платят 7 млн. ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
"Комплексните причини" са пълна глупост за всеки който поне малко разбира от продажба, производство и от пазари ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 0
Императорът
преди 12 години
1. ВЕИ да престанат да бъдат привилегировани, а да минат на свободна конкуренция.2. Да бъдат пуснати 2-4 блок на АЕЦ Козлодуй, които специалистите от МААЕ признаха за абсолютно безопасни и годни за експлоатация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още