IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестиционни фондове купуват шоколадовата фабрика "Престиж" във Велико Търново

Сделката ще приключи след изпълнението на определени условия, включително получаването на съответните регулаторни разрешения, посочва консултантът CVCI

13:53 | 18.01.12 г. 2
Инвестиционни фондове купуват шоколадовата фабрика "Престиж" във Велико Търново

Два инвестиционни фонда, консултирани от „Сити венчър кепитъл интернешънъл“ (CVCI) и „Ен би джи ай прайвит екуити“ (NBGI), са сключили обвързващи договори за придобиване на великотърновската компания за шоколадови изделия „Престиж 96“ ООД (Престиж) - водещ производител на захарни изделия на българския пазар, съобщиха от офиса на CVCI.

Българската компания е основана през 1996 г. във Велико Търново, като произвежда основно вафли, бисквити и шоколадови изделия. Сред известните марки са вафли „Троя” и „Ная”, както и бисквити „Престиж”, „Траяна”, „Мираж”, „Хипер“, „Роден край” и др.

Сегашните акционери в „Престиж“ ще запазят миноритарен пакет в дружеството, без да се уточнава размера му. Сделката ще приключи след изпълнението на определени условия, включително получаването на съответните регулаторни разрешения, се посочва в прессъобщението.

Настоящите съдружници в компанията заявиха: „Инвестицията от Си Ви Си Ай и Ен Би Джи Ай свидетелства за постиженията на "Престиж", неговото ръководство и служители при превръщането му във водещ участник в сектора на шоколадовите и захарните изделия в България. Това партньорство ще изведе компанията до нов и вълнуващ период на развитие, който несъмнено ще донесе огромни ползи за всички, които са ангажирани с "Престиж”.

„Основателите и ръководството на „Престиж“ са изградили много впечатляващ бизнес през последните 15 години с отлични брандове, добри маржове на печалба и производствени съоръжения от световна класа. Ние очакваме с нетърпение да изведем компанията до следващото ниво в неговия жизнен цикъл“, заявява Сунил Наир, управляващ съдружник в Си Ви Си Ай и регионален директор за Европа по повод предстоящата сделка.

Янис Вояцис, който отговаря за инвестиционната дейност на NBGI допълни, че „Престиж“ има силни перспективи за бъдещ растеж. „Ние сме уверени, че можем да играем активна роля за осъществяването на плана на ръководството за разрастване в нови области, както в България, така и в международен аспект.”

CVCI е глобален лидер в дълговото финансиране и инвестиционен консултант с фокус към развиващите се пазари и понастоящем управлява над 7 милиарда долара под формата на реализирани инвестиции и предоставен за инвестиране капитал. Фондът има присъствие в Сингапур, Мумбай, Ню Делхи, Хонг Конг, Лондон, Ню Йорк и Сантяго.

Придобиването на „Престиж“ ще бъде третата сделка на CVCI в България след изкупуването на мобилния оператор „Мобилтел“ през 2002 г. и инвестицията в компанията за продукти за ветеринарна медицина и животински хранителни добавки „Хювефарма“ през 2010 г.

NBGI, учредено през 2000 г., е водещо европейско дружество за инвестиции с частен и рисков капитал, което към момента управлява приблизително 900 милиона евро под формата на реализирани инвестиции и предоставен за инвестиране капитал в няколко различни фонда.

Неговите фондове инвестират в редица сектори, характерни за инвестициите с частен капитал, включително придобивания в средния по-големина пазар, предоставяне на капитал за растеж на малки и средно големи предприятия, предоставяне на рисков капитал в сектори на технологии и недвижими имоти. С централа в Лондон, NBGI също така има местно присъствие в Париж, Истанбул, Атина и София.

 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
Papa D
преди 12 години
Поредното доказателство, че България е добра за инвестиране. Добра новина за България! Ще купувам вафли на поразия вече:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Papa D
преди 12 години
Поредното доказателство, че България е добра за инвестиране. Добра новина за България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още