IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Двойно повече българи са работили без трудов договор през 2011 г.

Инспектори са установили над 235 хил. нарушения на трудовото законодателство през миналата година

10:21 | 27.01.12 г.
Двойно повече българи са работили без трудов договор през 2011 г.

Близо 6 хил. души са работили без трудов договор през миналата година, което е два пъти повече спрямо 2010 г., съобщиха за БТА от пресслужбата на Главната инспекция по труда (ГИТ).

През миналата година трудовите инспектори са извършили повече от 53 хил. проверки в 37 566 предприятия. Констатирани са били над 235 хиляди нарушения на трудовото законодателство, като са били съставени над 20 хиляди акта и връчени над 18 хиляди наказателни постановления, показват данните на инспекцията.

Глобите от влезли в сила наказателни постановления, наложени от инспекторите, надхвърлят 15,5 млн. лева.

От инспекцията по труда съобщават още, че според решение на Европейския съд в Люксембург работодателите могат да сключват няколко последователни срочни трудови договори със свои служители и работници при нужда от заместване.

Решението е взето след жалба на служителка от съда в Кьолн, с която са сключени 13 срочни трудови договора за 11 години.

Съдът е постановил, че е възможно някои работодатели да са принудени често да намират заместници на свои служители, затова всеки случай на подновяване на срочни трудови договори трябва да се проверява.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още