IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Противоречиви данни за дела на хората, одобряващи пълна забрана за пушене

Бизнесът също е разделен в позицията си за евентуална забрана за пушене на закрити обществени места от юни тази година

12:31 | 30.01.12 г.
Противоречиви данни за дела на хората, одобряващи пълна забрана за пушене

Различни проучвания и анкети показват разнопосочни данни за дела на българите, които одобряват или не евентуалната пълна забрана за пушене на обществени места от юни тази година.

Според резултатите от национално представително изследване на агенция „Ноема“, направено сред 1500 човека, над 50% от българите не подкрепят въвеждането на пълна забрана за пушене в заведенията. Според проучването тези хора смятат, че настоящите ограничения за достатъчни или че забраната трябва да важи само в заведения, в които се сервира храна.

Преди една година обаче Министерство на здравеопазването проведе анкета сред 1862 човека, според която над 70% от българите са на мнение, че незабавно трябва да се въведе забрана за тютюнопушене на закрити обществени места.

Пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места се очаква да влезе в сила от 1 юни 2012 година. Това е вторият опит за въвеждане на ограничението, след като миналата година беше отложено по искане на ресторантьорския бранш. 

Съгласно сега действащите правила пушенето на закрито се допуска само ако има обособени помещения за тази цел. Те трябва да са изолирани с въздухонепроницаеми стени и плътно затварящи се врати, както и да имат добра механична вентилация.

Представители на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) са на мнение, че туристическата индустрия няма да претърпи сериозни сътресения с въвеждането на пълната забрана за тютюнопушенето в ресторанти и хотели и че забраната няма да доведе до загуби за бизнеса.

Представители на ресторантьорския бизнес обаче искат поредно отлагане на забраната. Те настояват да бъдат спазени европейските директиви относно пълната забрана за тютюнопушене, а именно в България тя да бъде въведена най-рано от 2015 година.

Междувременно граждански организации в защита на тоталната забрана за пушене са предложили законови стъпки, с които се предлагат още по-драстични ограничения. Те настояват за забраната за пушене на открито, която да важи за детските площадки в парковете и междублоковите пространства, спирките на обществения транспорт, открити спортни обекти, паркове и плажове. Основният мотив на гражданските инициативи е, че това са все места, на които хората са принудени да стоят много близо един до друг и затова е желателно да останат свободни от тютюнев дим.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още