fallback

ЦИР: Управляващите се въздържат от реални здравни реформи заради имиджа си

Обществото все по-активно настоява за реални промени в здравеопазването, се посочва в доклад на центъра

12:44 | 07.02.12 г. 1

Управляващите най-трудно се решават на реформи в здравеопазването, защото има необходимост да се извършат непопулярни промени, които ще засегнат както пациентите, така и работещите в системата и това ще навреди на имиджа на управляващата партия.

Това пише в доклада на Центъра за икономическо развитие (ЦИР), с който се анализира икономическото състояние в страната през последното тримесечие на 2011 година.

Според икономистите управляващите не използват в достатъчна степен интелектуалния потенциал на широката експертна общност и гражданското общество. Създава се и впечатление за известни разминавания и несъгласия между министрите в правителството по тези въпроси, които не благоприятстват реформите.

От ЦИР отбелязват, че нараства обществената и медийна активност по въпросите на здравната реформа. Общественото усещане, че нищо не се променя и подобрява, се запазва вече години наред и като цяло не е ясно в каква посока се движат промените и какво точно се променя.

Като доказателство за това докладът припомня за проучването на Института „Отворено общество“, според което мнозинството от българите не подкрепя съществуващата система на здравеопазване. Почти 51 на сто от анкетираните определят здравеопазването като сферата с най-голям приоритет, където би трябвало да се предприемат реформи.

Без да е изяснена и съгласувана дългосрочно визията за здравната реформа, се наблюдават спорадични опити за промяна в отделни звена на системата. Като примери се посочват преустройство на спешната помощ или преструктурирането на ведомствените болници, където липсват анализи доколко ефективно се изразходват вложените средства.

Според Центъра за икономическо развитие този подход на промяна в отделни сектори по принцип не следва да се отрича, но той в същото време крие рискове от разпокъсано и бавно прилагане на реформите. Независимо от тези проблеми, търсенето на решения трябва да продължи с политическа воля, разумно използване на чужд опит и техническа помощ, отчитане интересите на всички заинтересовани страни, съветват от ЦИР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:53 | 04.09.22 г.
fallback