IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът се оплака от намалени доставки на газ

Руският енергиен министър Сергей Шматко обаче увери, че няма да има проблеми с осигуряването на синьо гориво

15:03 | 07.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнесът се оплака от намалени доставки на газ

Има оплаквания от фирми за намалени доставки на природен газ през последните дни, става ясно от съобщение на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От работодателската организация напомнят, че по време на кошмара с газовата гриза у нас през януари 2009 г. са поискали да се вземат мерки тя да не се повтори.

Основните от тези мерки са строителството на междусистемни газови връзки със съседните страни и превръщането на находището в Галата във второ газохранилище, освен това в Чирен. Сега от КРИБ констатират, че досега по тези въпроси почти нищо не е направено и настояват за дебат.

Изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков коментира за Investor.bg, че доставките на газ за българските фирми е нормално.

"Намаляването на доставките спрямо заявените обеми на природен газ за страните от балканския регион възникна заради повишената консумация, предизвикана от лошото време в Европа. Няма да има проблеми с доставката на заявените количества газ за България и другите европейски държави", увери министърът на енергетиката на Руската Федерация Сергей Шматко.

Днес Шматко се срещна с министър Трайчо Трайков, който е на официално посещение в Москва, съобщиха от българското енергийно министерство. Правителствената делегация в руската столица се води от министъра на финансите Симеон Дянков и включва и министъра на транспорта.

Двамата енергийни министри са обсъдили и удължаването на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, строежът на АЕЦ „Белене“ и развитието на проекта „Южен поток“.

Сергей Шматко е декларирал готовността на Русия да продължи работата по проекта „Южен поток“, независимо от развитието на взаимоотношенията между Русия и Украйна.       

В качеството си на съпредседатели на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество министрите Трайков и Шматко са обсъдили и нарастването на броя на руските туристи, посетили България, увеличения търговски обмен между двете страни, както и инвестиционната активност. 

По време на разговора министър Шматко е изказал благодарност към българските си колеги за взетото от правителството решение за прилагане на безвизов режим за притежателите на валидни шенгенски визи. По този начин руските граждани, които имат вече издадени шенгенски визи или разрешения за пребиваване, ще могат да посетят и България, без да е необходимо да преминават през допълнителни визови процедури.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още