IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Удължените срокове за вписване в търговския регистър са одобрени на първо четене

Непререгистрираните фирми и кооперации могат да подават молби за обявяване в несъстоятелност, гласят промените в Закона за търговския регистър

11:29 | 09.02.12 г.
Удължените срокове за вписване в търговския регистър са одобрени на първо четене

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за търговския регистър, свързани с пререгистрацията на търговските дружества, предаде БТА.

От 1 януари тази година влезе в сила разпоредба, според която ако към заявлението за регистрация, заличаване или обявяване в Агенцията за вписване не са приложени всички документи, които се изискват по закон, или когато не е платена дължимата държавна такса, длъжностното лице по регистрацията можеше да дава указания на заявителя за отстраняване на нередовността.

След изтичането на този срок фирмите на практика нямаха възможност да получават подобни указания. Но тъй като информационната система на търговския регистър заработи със закъснение, което се оказа в ущърб за фирмите, кабинетът предложи нови промени в закона, които да удължат срока, така че разпоредба да влезе в сила от 1 юни 2012 година, се посочват в мотивите към закона.

С промените се премахва още една празнота, свързана с изясняване на статута на търговците, поискали пререгистрация, на които тя е отказана с влязъл в сила акт на Агенцията по вписванията.

За тези търговци законодателят не предвижда заличаване по силата на закона на едноличния търговец и на клона на чуждестранния търговец, съответно прекратяване по силата на закона на дейността на търговското дружество или кооперация, когато не е поискана прерeгистрация, се посочва в мотивите на вносителя.

Приетият на първо четене законопроект предвижда възможност непререгистрираните търговски дружества и кооперации да подадат молба за обявяване в несъстоятелност. Във връзка с това е предвидена и служебна пререгистрация на търговците въз основа на акт на съда по несъстоятелността.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:51 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още