IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейско лого ще отличава биологичното вино реколта 2012 г.

Приети са новите правила за производство на вино от биологични лозя

13:50 | 10.02.12 г.
Европейско лого ще отличава биологичното вино реколта 2012 г.

Постоянният комитет по биологично земеделие утвърди новите правила на Европейския съюз (ЕС) за производство на биологично вино, съобщиха от Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Регламентът започва да се прилага за виното, произведено от тазгодишната лозова реколта, като върху етикетите на напитките задължително ще се поставя новото европейскко лого за биологично земеделие.

Производителите задължително ще поставят върху етикетите и кодовия номер на сертифициращия орган, който е издал одобрението за съответните лозови масиви.

На този етап биологично грозде в страната отглеждат една-две бутикови изби и според винари това производство трудно ще намери много поддръжници, тъй като като земеделските практики при биологичните лозови масиви са изключително сложни.

С приемането на еврорегламента са одобрени новите принципи, енологичните практики и допустимите вещества, които са разрешени в производството на биологичното вино.

Целта на новите правила е да се подобри прозрачността и по-доброто потребителско разпознаване на продуктите, припомниха от агенцията по лозата и виното.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още