IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Туристическият бранш е в неведение за кои услуги да начислява по-нисък ДДС

Хотелиери протестират срещу голямата бумащина, свързана с фактурирането на услугите

16:23 | 16.02.12 г. 1
<p>
	След като откри туристическата борса, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обиколи щандовете &nbsp;Снимка: МИЕТ</p>

След като откри туристическата борса, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обиколи щандовете  Снимка: МИЕТ

От началото на тази година са в сила промените в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според които преференциалната стравка от 9% в туризма ще се прилага само за пакетните услуги при настаняването в хотелите, а не както досега за всички туристически услуги.

Това беше разяснено на семинар, проведен в рамките на най-голямото туристическо изложение „Ваканция и спа експо“, открито днес от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Според новите правила преференциалната ставка от 9% ще се начислява само за нощувка, хранене и включен транспорт, а за всички други допълнителни услуги, които хотелите ще предлагат, ще важи общата ставка от 20% за ДДС. Това обясни Симеон Симеонов, данъчен консултант на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА).

Симеонов обясни, че услуги като ползване на СПА, фитнес или други допълнителни екстри ще се облагат с 20%. Той разясни още, че ако закуската, обядът и вечерята са част от услугата настаняване, те ще се облагат с преференциалата ставка, но в случай на свободна консумация от страна на туристите, тогава върху услугата ще се начислява 20%.

Браншовиците нямат яснота по прилагането на промените, тъй като още не е одобрен и правилникът за прилагането на законовите промени. Според тях забавянето на правилника ще доведе до сериозни проблеми в осчетоводяването на услугите, особено в момент, когато зимният сезон е в разгара си.

Представители на бизнеса окачествиха тези промени като изключително затормозяващи, защото ще натоварят с излишна бумащина не само хотелиерите, но и туристическите агенции, които сключват договорите за пакетните услуги.

Хотелиерите също изразиха недоволството си от факта, че ще трябва да издават по две отделни фактури за всяка услуга, в случаите, когато в рамките на пакета са предоставени и допълнителни екстри.

Според хотелиели намалената ДДС ставка в туризма няма да намали крайната цена на услугата, защото непрекъснато растат допълнителните разходи за горива, трудови възнаграждения и др.

Преференциалната ставка за ДДС за индивидуалните и групови пътувания в туризма беше приета още в края на 2010 г. и влезе в сила от април 2011 г.  Последните промени обаче се окачествяват от бранша като изключително тромави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
hariton
преди 12 години
Когато се правят такива данъчни изключения / измишльотини само за един отрасъл, извращенията са предопределени. Не е тайна, че сега ще се заформи и източване, поради което и на редовните фирми ще им съдерат гъзето от проверки. Накрая колкото спечелят от намалената ставка ДДС, 5 пъти по толкова ще загубят в разпавии с НАП. Добър урок за други кандидати за "преференции"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още