fallback

БСП поиска отмяна на плоския данък

Левицата се обяви и за по-високо облагане на богатите и за строеж на АЕЦ Белене

17:11 | 18.02.12 г. 56
Автор - снимка
Създател

БСП се обяви за връщане на прогресивното подоходно облагане и по-високи данъци за "богатите и най-богатите". Това стана на днешното заседание на членовете на Националния съвет на партията, на което те в продължение на два часа дискутираха по управленския проект на партията за данъчната и финансовата политика.

Т. нар. „плосък данък“ бе въведен именно от правителството на сегашния лидер на БСП Сергей Станишев преди четири години.

Според Румен Овчаров, който е автор на икономическия проект, в сегашната ситуация било нормално БСП да поиска богатите да поемат по-голяма тежест от последиците на кризата. Той отбеляза, че ниските доходи трябва да бъдат освободени от облагане. Социалистите обаче не са готови с разчети и не предлагат конкретни данъчни ставки, нито граници на облаганите доходи. „Това не е управленска програма, с която да участваме в изборите, нека държим вниманието на обществеността“, коментира Овчаров. 

Според лидера на левицата Сергей Станишев плоският данък, въведен от предишното правителство, е дал своите ефекти за изсветляване на икономиката и за по-големи бюджетни постъпления. В момента в България се получават огромно разслояване и огромни несправедливости, коментира той.

Петър Димитров, икономически министър по време на тройната коалиция, предложи тристепенна скала - "Бедни - данък нула, 10% за масовия българин и за доходи над определен праг - 20 или 30 процента".

В документа, определен от Овчаров като "стратегическа управленска визия на БСП", социалистите се обявяват и в подкрепа на проекта АЕЦ "Белене". „Енергетиката е един от малкото сектори, който работи ефективно“, каза Овчаров и добави, че не можем "да робуваме на идеологеми или на натиск“. 

Още новини за България четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:07 | 13.09.22 г.
fallback