IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България възобновява отново износа на ток

След затоплянето на времето и ограничаването на вътрешното потребление от НЕК обявиха, че експортът ще се извършва от 1 часа на 21 февруари

10:12 | 20.02.12 г.
България възобновява отново износа на ток

Националната електрическа компания съобщи, че на 21 февруари от 1 часа България възобновява износа на ток, спрян на 10 януари заради тежката зимна обстановка, предаде БНР.

Заповедта за възстановяването на експорта е била разписана от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в петък.

На 10 февруари страната ни за втори път от началото на годината спря износа на ток поради недостига на около 400 мегавата (MW) електроенергия средно на час. Тогава беше съобщено, че експортът ще бъде възобновен при осигуряване на необходимите резерви, които да гарантират сигурност и непрекъснатост на електроснабдяването в страната. 

Износът на електроенергия беше спиран на два пъти тази година. Първата забрана беше въведена на 21 януари във връзка със стачката на миньорите от „Мини Марица-изток“ и продължи седмица.

Междувременно пресцентърът на АЕЦ "Козлодуй" съобщи, че пети и шести блок на централата работят нормално и с пълна мощност. Така пресцентърът опроверга изявлението на лидера на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев, че до него е "стигнала информация, че има проблеми с генератора на 5-и блок".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още