fallback

Правителството одобри подписаното миналата година споразумение за „Набуко“

Кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира документа

13:27 | 13.03.12 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството одобри на днешното си заседание подписаното през юни 2011 г. Споразумение за подкрепа на проекта „Набуко” между България, „Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл” ГМБХ и „Набуко Газ Пайплайн България” ЕООД, съобщи правителствената пресслужба. Кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира документа, след което той ще влезе в сила.

Сключването на двустранно споразумение за подкрепа с международното дружество „Набуко” е задължение на всяка държава-страна по Междуправителственото споразумение на Австрия, България, Унгария, Румъния и Турция относно проекта за изграждане на тръбопроводната система, се уточнява в мотивите за одобрение на споразумението.

С него държавите поемат ангажимент за оказване на подкрепа за осъществяване на проекта чрез създаване и поддържане на благоприятни правни и регулаторни условия за компаниите, участващи в него.

Цел на настоящото споразумение за подкрепа е детайлизиране на режима на осъществяване на проекта „Набуко” на територията на България, се казва още в съобщението.

Споразумението беше подписано от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в Турция от името на българската държава. С него беше дадена политическа подкрепа за новия газопровод.

По същество споразуменията представляват двустранни договори между компаниите акционери в проекта и правителствата на всяка от транзитните държави. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:51 | 05.09.22 г.
fallback