IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Оборотът в търговията на дребно продължава да намалява и през февруари

Расте единствено търговията с фармацевтични и медицински стоки

12:02 | 06.04.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Оборотът в търговията на дребно продължава да намалява и през февруари

Оборотът при търговията на дребно (без търговията с автомобили и мотоциклети) у нас продължава да спада и през февруари, както на месечна, така и на годишна база, сочат предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).   

По съпоставими цени през февруари спрямо януари оборотът при търговията на дребно намалява с 2%. Намалението се наблюдава при почти всички икономически дейности.

Най-голям спад – с 14,7%, се отчита при търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита. Незначителен е спадът на месечна база при търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия - с 0,2%.

Само при търговията с фармацевтични и медицински стоки, козметика и тоалетни принадлежности е регистрирано нарастване на оборота на месечна база, макар и слабо (с 0,5%).

През февруари 2012 г. оборотът при търговията на дребно е с 6,4% под равнището на същия месец на 2011 г., като изчислението е въз основа на календарно изгладени данни.

Най-голям спад отбелязва оборотът в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 25,7%. При търговията на дребно с храни, напитки и тютюневи изделия оборотът е почти същият като година по-рано, но все пак има спад с 0,1%.

Единствено оборотът при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки на годишна база бележи осезаем ръст от 10,4%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Мислещ
преди 12 години
Както се разбра, повишениете обороти във фармацията са заради ценовите шокове там и източването на здравната каса за скъпи лекарства през болниците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
mrvip
преди 12 години
Не че икономиката е цъфнала и вързала, но в най-студения и снежен месец от много години насам някак си ми се връзва да има спад на търговията с мебели и битова техника и ръст при фармацевтичните и медицински стоки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още