fallback

БСП и ВМРО подготвят референдум за АЕЦ "Белене"

Красимир Каракачанов предупреди, че може да внасяме ток от Турция, която строи две атомни централи

17:15 | 20.04.12 г. 3
Автор - снимка
Създател

БСП и ВМРО ще инициират референдум за АЕЦ "Белене". За това се договориха двете партии след едночасова среща в парламента на техните лидери Сергей Станишев и Красимир Каракачанов, съобщи БНР.

Идеята за такъв референдум ръководството на БСП обяви в края на март, след като премиерът съобщи за решението да се прекрати проекта за изграждането на втора атомна централа. 

За да може да се проведе референдум, по закон са необходими около 500 хил. подписа на граждани.

„Ние с ВМРО се събираме винаги в много трудни и решаващи моменти за страната. Така беше, когато водихме битката за опазване на ІІІ и ІV блок на АЕЦ "Козлодуй". Сега ще разговаряме с представители на гражданското общество, защото провеждането на референдум за реализиране на АЕЦ "Белене" е необходимо и справедливо“, коментира Станишев.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви, че „по толкова важен въпрос не е нормално правителството да вземе решение без да се отчита мнението на хората“.

"Аргументите и на парламента, и тези на правителството са чисто политически - било руска зависимост на България. А като преместим в Козлодуй същия този реактор - сигурно ще стане патагонска или американска зависимост?“, коментира Каракачанов.

Той подчерта, че трябва да се чуят аргументите и на енергийните експерти.

Лидерът на ВМРО припомни, че в Турция започва строителството на две ядрени централи, едната от които се строи от Росатом, и е възможно в бъдеще да се наложи да внасяме електроенергия оттам

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:27 | 13.09.22 г.
fallback