fallback

До дни започва събирането на подписи в подкрепа на референдума за АЕЦ Белене

Днес беше учреден инициативен комитет за организирането на подписката

18:52 | 26.04.12 г. 10

 

До края на седмицата ще започнат да се събират подписи на граждани в подкрепа на провеждането на референдум за изграждането на АЕЦ  “Белене”.

Днес беше учреден инициативен комитет за организиране на подписката, а за негов председател беше избран проф. Стефан Воденичаров.

Инициативният комитет се състои от 15 души, сред които са председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов, кметът на община Белене Петър Дулев, както и двама бивши ръководители на АЕЦ "Козлодуй" - Иван Генов и Йордан Костадинов.

Въпросът, който се предлага да бъде поставен на референдума, е "Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?".

Инициативата за организиране на подписка за национален референдум се подкрепя от ВМРО и "Екогласност".

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов България ще изпадне в зависимост от Турция, ако не изградим втората атомна централа.

Председателят на инициативния комитет Стефан Воденичаров смята, че България би трябвало да има още една ядрена електроцентрала. "Трябва ясно да заявим, че България иска да развива ядрена енергетика, по този начин ще станем видими за хората, които имат финансови ресурси да развиват атомна енергетика", посочи той.

По думите му с колебливото поведение отблъскваме потенциални инвеститори.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:56 | 06.09.22 г.
fallback