IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сероводородът в Черно море като източник на електроенергия

Той би могъл да задоволи потреблението на българското население за 200 години напред, смятат от БАН

08:30 | 14.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор
Сероводородът в Черно море като източник на електроенергия

Учени от института по инженерна химия към БАН работят по проект за оползотворяването на сероводорода във водите на Черно море и производството на електроенергия от него.

Това каза директорът на института проф. Венко Бешков по време на форума TEDx, който се проведе в София през почивните дни.

По думите на проф. Бешков България разполага с такова количество сероводород, разтворен в черноморските води, че да произведе 9 млрд. мгвт/ч електрическа енергия, която би задоволило потреблението на българското население за 200 години напред.

За работата си по проекта учените са спечелили финансиране по програмата era.net, която е част от 7-мата рамкова програма на Европейския съюз.

По думите на проф. Бешков всяка година във водите на Черно море се генерират нови 75 млн. т сероводород. От енергийна гледна точка тези количества съответстват на годишното потребление на природен газ в България.

Специалистите планират да превръщат сероводорода в електроенергия с помощта на нов тип горивна клетка.

Заради по-ниските концентрации на сероводород в по-плитките води на българския шелф обаче, ако проектът бъде реализиран, вероятно ще се наложи работа на платформа или кораб в открито море.

Този метод за производство на електрическа енергия може да подобри екологичното състояние на Черно море, тъй като водите ще се пречистват от натрупания сероводород, посочи проф. Бешков.

Ученият представи и друг проект, по който работят специалистите от института – за производство на електроенергия от твърди битови отпадъци.

Той обясни, че ако бъде реализиран на практика, проектът ще спомогне за намаляването на депонираните отпадъци до 10 на сто от изхвърляния боклук. За сравнение, в момента в депата се извозват 95% от отпадъците.

Проф. Бешков обясни, че от 100 хил. т отпадъци могат да бъдат произведени 115 хил. мгвт/ч електроенергия и 173 хил. мгвт/ч топлинна енергия.

Горивната инсталация е плод на тригодишна усилена работа от страна на учените. В момента се правят демонстрации на технологията, поясни проф. Венко Бешков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 2
stasi666
преди 11 години
И как БСП и Русия ще ни оставят да спрем да им плащаме.Забравете за всички алтернативи докато има скъп газ за продаване и комисионни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
melon
преди 11 години
Тук сме слаби във превръщането на идеите и разработките в живи и действащи предприятия. Все се чака някой отвън да дойде да даде съответните рушвети и да прибира почти всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Vladimer
преди 11 години
..Сероводорода ...далечна рабата , но тази инсталация за преработката на битовите отпадъци ..ако е такава както я показаха е много актуална..Така че хайде най накрая да се наритат съответните "*** " и до няколко месеца да се приложи на практика..В БГ имаме страхотното нужда да видим как нещо от лист хартия ( проект ) заработва..Стига вече само намерения , пожелания ..то тоя живот си отиде...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
dakl
преди 11 години
През последните десетилетия периодично се публикуват съобщения по повод използуването на сероводорода в Черно море като енергиен източник, но само до там се достига.На прасктика нищо.Вероятно има причина за това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
mitchev
преди 11 години
Сярата може да се използва за много продукти в химическата промишленост, така че няма проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
0pk
преди 11 години
А дано :)шистовия газ в канала...А за сярата все ще се намери приложение ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 11 години
Похвално! Единствен въпрос:- Какво ще става със сярата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още