IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силно земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси България*

Няма данни за жертви и сериозни щети, в Перник е обявено бедствено положение

05:30 | 22.05.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Силно земетресение от 5,8 по Рихтер разтърси България*

Земетресение от 5,8 по скалата на Рихтер разтресе западната част на страната.

Епицентърът е бил на 9 километра северно от Перник, съобщава Националният център по земетресенията в САЩ.

"Магнитудът е между 5,8 и 5,9 по Рихтер, а земетресението е плитко в активен сеизмичен район, какъвто е районът на Перник", коментира за Dnes.bg директорът на Геофизичния институт към БАН Николай Милошев.

И сега има много последващи трусове, което би трябвало да означава, че най-силното земетресение е отминало, заяви още Милошев.

По думите му е имало два последователни труса, като вторият е бил по-слаб от първия. Около 4 и 30 часа последва още един вторичен, но по-слаб трус с магнитуд от 4,9. По-слабо разлюляване имаше и в 5,13 часа. Към 5,35 часа вторичните трусове са станали над 21.

Земетресението е усетено на територията на почти цялата страна, а за момента няма данни за жертви и големи материални щети.

БТА съобщава за паднали комини и напукани стени в Перник. Стената на язовир Студена е здрава и не е засегната от земетресението, заяви регионалният говорител на МВР Венцислав Алексов. На място са изпратени екипи, които следят здравината на съоръжението. По данни на Гражданска защита няма никакви изменения. 

Според Областната дирекция на МВР са разрушени само комини на стари сгради. Има много напукани къщи. Паднала е къща в квартал Рудничар, която е била в изключително лошо състояние, уточнява пред БТА Алексов. 

В София са евакуирани всички жители на бл. 231 в столичния кв. Борово заради напукани стени, както и  живеещите в бл. 51 и 52 в „Студентски град”. Вероятно ще се предприеме евакуация и на обитателите на блок в кв. „Павлово”, защото по данни на Гражданска защита конструкцията му е поддала от първия силен и последвалите го вторични трусове. 

16-етажният блок №460 А в столичния кв. "Надежда-4" - между ул. "Бородински бой" и ул. "Бели Дунав", е усукан вследствие на силния трус от ранната утрин днес. Екипите на пожарната и на полицията са на място, евакуирани са жителите му, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Областният управител на Перник е взел решение за обявяване на бедствено положение, обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в ефира на БТВ. По думите му това се прави, за да може в следващите два дни да няма учебни занятия и специалистите да огледат на спокойствие какви са щетите. Следващите два дни ще са неучебни и неработни за цялата община. Детското отделение в пернишката болница е било евакуирано, като всички новородени са преместени в помещението за шофьорите. 

*Актуализирано в 7,10 часа

Всичко за земетресението четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Да, това с произволното дупчене,събаряне на стени и остъкляване на балкони си е голям проблем. Повечко трябва да информират националните медии, за да са наясно хората, какъв риск поемат когато допускат съседи да правят подобни "ремонти". :( ..дано не ни споходи по силно от това земетресение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 3
0pk
преди 11 години
Някои от "скапаните панелки" вече са проядени от произволни отвори и чак до цели премахнати панели "дет пречат" на обитателите им. Тъй че и при тях не е розово положението :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
За хората живеещи в "скапаните" панелки този магнитут, а и при малко по- голям не е страшен. Тия обаче, които са в сградите строени през 90-те години на миналия век / мутренското време/ макар и с лъскави фасади, имат основание за притеснение при малко по силно земетресение от това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
0pk
преди 11 години
Един ден Перник ще вземе да потъне в мините :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още