IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не са установени щети по инфраструктурата около епицентъра на земетресението*

Продължават детайлните проверки на тунелите и мостовете в Пернишко, Софийско и Благоевградско

10:53 | 22.05.12 г.
Не са установени щети по инфраструктурата около епицентъра на земетресението*

Спешните проверки на магистралите, язовирните стени и ВиК съоръженията в зоните около епицентъра на днешното земетресение край Перник не показаха сериозни щети на инфраструктурата. Това сочат обобщените данни от експресните инспекции, направени от всички държавни, областни и общински ведомства за последните шест часа.

Трусовете не са засегнали стените на двата най-близки язовира „Студена“ и „Пчелина“, предаде БНР. „Студена“ е поектиран да издържи на земетръс от осма степен по скалата на Рихтер, припомниха експерти.

От екоминистерството са разпоредили да започне изпускането на язовира, който след последните дъждове е достигнал обем от 21 милиона кубически метра. Количествата ще бъдат насочени към водната централа при хидровъзела „Студена“ за производство на ток, съобщи за БНТ министърът на околната среда Нона Караджова.

Спешните проверки на двете магистрали „Люлин“ и „Струма“ също не са установили нарушения в тунелите и мостовите съоръжения, които са най-уязвими при подобни бедствия, съобщиха от строителното министерство.

Специализираните екипи от лабораторията на Агенция "Пътна инфраструктура" продължават с детайлната проверка на инфраструктурата, поясниха от ведомството.

Проверки по газопреносната мрежа на "Овергаз" също не са показали отклонения, съобщиха от компанията.

В ранния преидобед от "ЧЕЗ Разпределение България" съобщиха, че са отстранени авариите по електропреносната система в три от пернишките квартали "Бела вода", "Караманица" и "Калкас", където 2700 домакинства са били без ток в продължение на около пет часа.

В региона са били изпратени спешно 17 екипа, поясниха още от електроразпределителното дружество. В същото време от Българския червен кръст в Благоевград са съобщили пред БТА, че 70% от водата в Радомир не е годна за консумация, затова ще се организират спешни доставки на минерална вода.

От Националния институт по геофизика, география и геодезия при БАН съобщиха, че часове след първоначалния трус са регистрирани още 30 по-леки разлюлявания. Пред БТА директорът на института Николай Милошев увери, че обстановката постепенно се успокоява.

* Текстът е актуализиран към 12,20 часа.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още