IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производителите на „зелена енергия“ влизат в регистър

Бизнесът, свързан с ВЕИ, ще информира държавата за цени, количества и доставки на горива и енергия

12:19 | 22.05.12 г.
<p>
	<em>Нараства броят на изградените в страната слънчени инсталации &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Нараства броят на изградените в страната слънчени инсталации     Снимка: БТА

Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) ще събира и обработва цялостната информация, свързана с производството и потреблението на енергия от възобновяеми енергийни източници. Това гласи наредбата за създаването на Националната информационна система за потенциала, производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници, обнародвана в днешния брой на „Държавен вестник“.

Данните в системата ще се събират от всички компании, които по някакъв начин са свързани с производството на алтернативна енергия. Информацията ще бъде публична, като целта е хората да имат пряк достъп до мерките, които се предприемат за стимулиране на алтернативното производство на енергия.

Системата ще разполага със списъци на лицата, придобили необходимата квалификация за извършване на дейностите по монтаж и поддръжка на съоръженията за биомаса, слънчевите топлинни инсталации и преобразуватели, термопомпите и повърхностните геотермални системи, се посочва в документа.

Агенцията ще разполага също със списък на одиторите, които проверяват съответствието на биогоривата с критериите за допустимост, сочи още наребата.

В системата ще се обобщава и информацията за цените на биомасата, използвана в производството на енергия, за количествените и качествени показатели на биомасата, както и за цените на всички останали суровини, използвани в производството на биогорива. Ще се вписват и продажните цени на биогоривата.

Информационната система ще разполага също с актуални данни за потреблението на енергия, произведена от възобновяеми източници, както и за използваните биогорива в транспорта.

Производителите, операторите на електромрежите и обществените доставчици на енергия за крайните потребители са длъжни да предоставят исканата от агенцията информация за годишното производство и за цените най-късно до края на март на следващата календарна година.

Агенцията ще има ангажимент да провежда и обучения по темата, като последният срок за организацията на тези обучения е краят на тази година. 

С изграждането на информационната система администрацията ще разполага с актуални данни за ВЕИ-мощностите, необходими за провеждането на политиките за насърчаване на инвестициите в алтернативна енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още