fallback

Лиляна Павлова поиска задължителна застраховка на частните сгради

Министърът ще предложи идеята на следващото заседание на Министерския съвет

14:42 | 02.06.12 г. 47

Лиляна Павлова. Снимка:БТА

Трябва да бъде въведена задължителната застраховка и за сградите, които са частна собственост, заяви министърът на регионалното строителство и благоустройство Лиляна Павлова пред Дарик радио.

Павлова подчерта, че това е личното й мнение, но уточни, че идеята ще бъде обсъдена на следващо заседание на Министерски съвет.

„Законът и в момента казва, за съжаление само за държавната и общинската собственост, това е задължително. Аз смятам, че всички сгради, независимо дали са частна или държавна собственост, трябва да имат задължителна застраховка”, каза тя. „За колата правим и задължителната „Гражданска отговорност”, правим си и „Каско”, а за дома ... Това е посоката, както се грижим за колата си, така да се грижим и за дома”, коментира министърът.

„Голямата тема според мен е, че сега вече всички осъзнаха защо е толкова важно и необходимо сградите да имат технически паспорт. Застраховка плюс технически паспорт са двете задължителни неща за всеки собственик в една сграда, независимо дали е къща или блок”, добави тя. Павлова отбеляза, че в България частната собственост е почти 98%. „Това го няма никъде в такъв размер. Няма нищо лошо, но след като сме частни собственици, трябва да се грижим за своята собственост - движима или недвижима”, уточни тя. „Аз бих подкрепила с колегите да вземем това решение. Защото ние не трябва да се интересуваме само вътре какво се случва в нашия дом, а трябва да знаем какво се случва с покрива, с общите части”, изтъкна Павлова. В последните дни застраховането на сградите стана тема на редица дебати след силното земетресение от 22 май в Пернишко. Трусът беше усетен на територията на цялата страна, а в района на епицентъра в следващите дни бяха регистрирани десетки по-слаби трусове.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:07 | 12.09.22 г.
fallback