IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над половината от българите вече имат проблем със затлъстяването

Бизнесът се преориентира към растителни култури, които да заместят протеиновите съставки в месото и млякото

13:26 | 07.06.12 г.
Над половината от българите вече имат проблем със затлъстяването

Над 54% от българите имат проблем с наднорменото тегло. Тревога буди появата му при децата и подрастващите, които по анализ от 2004 г. показва, че на всеки сто българчета 20 са имали проблем със затлъстяването.

Данните са от доклад на лидера в производството на соеви протеини „Solde Europe, която е част от DuPont Nutrition&Health, представен на форум за европейските политики, свързани с бъдещето на хранителната индустрия.

Тревожните тенденции в световен мащаб се наблюдават още от 70-те години на миналия век, като актуалните данни показват, че обществеността не успява да се справи с този проблем. Най-засегнатите до момента са САЩ и Великобритания, където 70% от американците и 65% от англичаните са над здравословните норми.

Вместо да се ограничи, тази тенденция се засилва, като експертните прогнози сочат, че през следващите десет години процентът на хората с наднормено тегло ще се увеличава с 1% на година.

В световен мащаб от години се прилагат мерки срещу ограничаването на затлъстяването, включващи различни стимули за заместването на месните храни с растителни.

Адекватен заместител са соевите протеини, затова и отглеждането на соя в световен мащаб нараства. Експертни анализи сочат, че за да се задоволи потреблението на протеини от хората през следващите 20 години, в световен мащаб площите със соя и други протеиносъдържащи култури трябва да се увеличат с близо 2,5 млрд. хектара.

Затова в редица стратегии и програми се предвиждат стимули за преориентиране към отглеждането на подобни култури, поясниха експерти. Активна роля имат и европейските образователни програми, които насърчават употребата на плодове и зеленчуци вместо богатита на мазнини продукти от животински произход, съобщи по време на форума директорът на агенцията по храните Йордан Войнов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още