IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" поиска близо 16% поскъпване на синьото гориво от 1 юли

От компанията завоалирано посочват като причина "несбъдването на параметрите за цените", които трябваше да влязат в сила от първи април

16:42 | 11.06.12 г. 7
"Булгаргаз" поиска близо 16% поскъпване на синьото гориво от 1 юли

Държавното дружество "Булгаргаз" предлага цената на синьото гориво да се повиши с 15,73 процента от 1 юли, съобщиха от компанията.

Мотивите са свързани с по-високия курс на щатския долар и с необходимостта  от запълване с газ на хранилището в Чирен. В прессъобщението се посочва още, че причина за поскъпването е „несбъдването на параметрите от доклада на енергийния регулатор при определянето на цената на синьото гориво от 1 април".

Обяснението дойде броени часове след като министърът на енергетиката Делян Добрев съобщи, че договорените с "Газпром" по-ниски цени ще влязат в сила със стара дата от първи април, след като двете страни се договорят по параметрите на проекта "Южен поток".

Към момента не могат да вземат под внимание постигнатите договорености на правителствено ниво за намаляване на разходите при внос на природен газ, тъй като документите, узаконяващи споразуменията, все още не са официално подписани, поясниха от държавната компания.

Предложението на "Булгаргаз" за пределната цена на обществената доставка на природен газ през третото тримесечие на 2012 г. е 809,05 лв. за хиляда куб. метра без акциз и без ДДС.

Поскъпването е със 109,95 лв. спрямо пределната цена за второто тримесечие и е предизвикано от по-високия курс долар/лев. Прилаганият през второто тримесечие усреднен курс е 1,47728 лв. за един долар, докато за третото тримесечие той е 1,55158 лв., или с 5,02 процента по-висок. 

Втората причина за исканото повишение на цената е "несбъдването" на параметрите от доклада на енергийния регулатор и необходимостта от по-високи приходи от сегашните, посочват от "Булгаргаз".

Третият фактор за новото поскъпване е необходимостта от нови доставки на газ (148,5 млн. куб. метра) за хранилището в Чирен, за да бъде осигурено потреблението за следващия отоплителен сезон. В случай че това съхранение бъде отложено, пределната цена би била 766,73 лв., но това би увеличило риска за доставките през зимата на 2013 г., отчитат от "Булгаргаз".

В новата цена не са калкулирани средствата, необходими за покриването на недовзетия приход на "Булгаргаз" от предходни периоди, посочват от компанията.

По закон "Булгаргаз" представя заявлението си за цена на обществена доставка на природен газ за третото тримесечие на 2012 г. в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

В заявлението са отчетени ценообразуващите фактори като ниво на котировките на алтернативни горива на средиземноморски борси, както и съотношението долар/лев за усреднен период от минимум 30 дни, посочват от "Булгаргаз".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Александър_
преди 12 години
За съжаление точно така изглежда. И имат наглостта да ни го пробутват зад антируск пропаганда. Отказахме се от АЕЦ Белене, ще развалим каквото е построено на площадката, ще се чудим какво да правим произведения реактор, ще хвърлим маса пари за построяването на газовата електроцентрала и всичко това на фона на постоянно нарастващите цени на газта и на фона на това, че при нас Русия е монополист на пазара на газта.От друга страна ядрената енергия има предимството, че първо цената на горивото играе много по-малка роля в определянето на крайната цена на електричеството спрямо електроенергията от фосилни горива (14% спрямо 78% при ТЕЦ и 89% при газовите електроцентрали) и второ цената на ядреното гориво е много по-стабилна.Строежът на АЕЦ може и да е много скъп, но от друга страна предимството е, че капиталовите разходи са по-голямата част от разходите и, понеже се правят в първите няколко години, са до голяма степен предвидими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
Александър_
преди 12 години
И на фона на това планът на правителството е на мястото на площадката на АЕЦ Белене да се построи газова електроцентрала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Май свалихме гащите пред руснаците! Само Трайков можеше да им се опъва успешно, затова Бойко го уволни и им хвърли Делянчо - да го схрускат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
aldy
преди 12 години
Най-обикновени мошеници. Като няма кой да ги постави на място, така ще е. Ето мнението на Илиян Василев:http://***.mediapool.bg/%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D1%82%D0%B0%D1%80%D1%8F%D0%BC%D0%B5-%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D1%81%D1%8A%D1%89%D0%B8-%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D1%81-%D0%B3%D0%B0%D0%B7%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC-news193922.htmlЕто и менението на Оливие Базил за нашите мошеници и припяващите им купени медии:http://***.glasove.com/olivie-bazil-pred-glasove-ako-skandal-kato-misho-birata-izbuhne-vuv-frantsiya-pada-pravitelstvoto-21158Надежда всяка оставете...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Мотивите са свързани с по-високия курс на щатския долар и с необходимостта от запълване с газ на хранилището в Чирен.30.03.2012 София. Русия е намалила цената на природния газ за България срещу съдействие за ускоряване на процедурите по газопровода Южен поток. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на късна пресконференция тази вечер.С две думи само ни лъже Борисов, че нещо се пести и нещо се намалява а реално всичко само си расте.Да ни е честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
edimi
преди 12 години
Да не говорим, че скоро се говореше за поевтиняване....ужас, колко къса памет................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Задавам все един и същи въпрос от години. Защо не са хеджирали позициите си и следва ли цялата ни индустрия да си пати и да плаща най-скъпата газ в Европа заради това, че начело на монопола стоят най-некадърните мениджъри на планетата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още