IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: България бе дадена като пример за стабилност по време на криза

В момента на Европа ѝ трябва на първо място финансова дисциплина, смята българският премиер

21:11 | 29.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Премиерът Борисов, министър Павлова и кметът на Бургас Димитър Николов при откриването на пътния възел. <em>Снимка: БТА</em></p>

Премиерът Борисов, министър Павлова и кметът на Бургас Димитър Николов при откриването на пътния възел. Снимка: БТА

България е била дадена като пример за стабилност и справяне с последствията от финансовата и икономическа криза в Европа в рамките на срещата на високо равнище на Европейския съюз. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов в Бургас, където откри Пътен възел "Юг", който облекчава тежкия трафик към Южното Черноморие, предаде БТА. 

„В Брюксел всички дадоха България за пример - как в рамките на 2,5 г държава на юг, държава от бившите социалистически страни, е успяла да си покрие бюджетния дефицит, да го свали до 2%, да има нисък дълг, да има инфлация която да отговаря на маастрихтските критерии и съответно да започне и да има растеж, да усвоява в пъти, в пъти повече европейски фондове“, заяви Борисов.

Според премиера в момента на Европа ѝ трябва на първо място финансова дисциплина: „Да се покрият от всички държави маастрихтските критерии – това е дефицит, дълг, инфлация. Отделно към всички държави има различни препоръки, Европейската централна банка да поеме контрол върху банките, тъй като вече всички сме наясно, че финансовата криза дойде от големите банки в света и да не се получава пак това. Много трудно решение за Италия и Испания - 120 млрд. евро да им бъдат отпуснати, за да капитализират основните си банки”, коментира още Борисов, след като заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова прерязаха лентата на Пътен възел "Юг".

Бойко Борисов изрази и надеждите си за развитието на магистрала "Тракия". „Аз се надявам, че всички българи ще разберат, че беше по-правилно тези готови 17 км от магистралата да ги развалим отново за сметка на строителя заради това, че ни бяха излъгали в съставките и тя след време щеше да поддаде. Имам уверението, че в средата на юли най-късно ще пуснем и следващия лот до Ямбол".

Премиерът допълни, че не случайно утре, заедно с еврокомисаря Йоханес Хаан, ще бъде на Дунав мост 2, където „Хаан ще се убеди в изграждането на моста“, а в неделя ще открият лот 2 от автомагистрала "Тракия" между Стара Загора и Нова Загора, както и жп трасе.

„Ще покажем и една от новите гари, която изградихме на Катуница. Едновременно ще пуснем две магистрали, жп и автомобилна, и това - във времето на тежка финансова криза в цял свят”, заяви още Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още