IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добрев: Ролята на Германия в икономиката ни нараства през последните години

Страната е и един от водещите чуждестранни инвеститори с вложения в размер на 1,878 млрд. евро в периода 1996 – 2011 г.

13:03 | 03.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Добрев: Ролята на Германия в икономиката ни нараства през последните години

Ролята на Германия в българската икономика нараства през последните години. Същевременно България запазва темповете на икономически растеж, а от 2000 г. досега износът се е увеличил четири пъти.

Това е заявил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на бизнес форум в Берлин пред представители на близо 70 немски компании, съобщават от министерството на икономиката (МИЕТ). Добрев е на официално посещение в германската столица заедно с президента ни Росен Плевнелиев.

През последните години се забелязва много активно търсене на възможности за инвестиции в България в производството на автомобилни части, допълни ресорният министър пред участниците във форума. По неговите думи в България съществуват възможности за развитие на този сектор от икономиката, затова и компании като Lufthansa Technik и Ixetic вече са избрали България за своята дейност.

Добрев даде и пример с последния потенциален инвеститор, с когото се е срещнал – германска компания, която иска да построи завод за автоклиматици в Пловдив.

"От конкурентните предимства на страната ни се възползваха също Aurubis и SAP, които произвеждат в България продукти с висока добавена стойност", допълни ресорният министър.

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. Тя заема първо място в експортната листа на нашата страна с износ за 2,412 млрд евро през 2011 г. , което представлява ръст от 45.4% спрямо 2010 г. Вносът на германски стоки в България през 2011 г. е за 2,564 млрд. евро, сочат данни на МИЕТ.

Германия е и един от водещите чуждестранни инвеститори в България с вложения в размер на 1,878 млрд. евро в периода 1996 – 2011 г. По данни на Българската агенция за инвестиции 30% от стоте най-големи инвеститори в България са немски или с немско участие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още