IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валута вече се обменя и през чейндж автомати

Чуждите пари ще се разменят само срещу левове, гласят промени в наредбата за обменните бюра

16:11 | 06.07.12 г. 1
Валута вече се обменя и през чейндж автомати

Освен в банковите офиси и обменните бюрата валута вече ще се обменя и чрез автомати, специално програмирани за тази цел, съобщиха от Националната агенция за приходите.

Промяната се въвежда с наредбата за условията и реда за вписване в регистъра и изискванията към дейността на обменните бюра, които влязоха в сила в началото на тази седмица.

Чейндж автоматите ще обръщат чуждестранна валута само в левове, без да са възможни други операции като например покупка на долари срещу евро.

За да се регистрират в НАП, собствениците на тези автомати ще трябва да представят определени документи, които ще гарантират, че няма да има възможност за измами при обмяната на валута. С промените се въвежда и изискване банкоматът да издава касова бележка при обмяна на валута.

Облекчават се също процедурите за регистрация на бюрата. Голяма част от изискуемите документи данъчните вече ще си набавят по служебен път.

Промяна има и в задължителните изисквания за изписване на курсовете на чуждестранната валута върху таблата на валутните бюра. Новите условия предвиждат курсовете „купува” и „продава” да са посочени до третия знак след десетичната запетая.

Досега изискването беше на таблото да са изписани до втория знак след запетаята. С промените се позволява, когато обменното бюро ползва електронно табло, то да е с размери с отклонение до 30 процента от сега заложените в наредбата.

Ново изискване е и това, че на таблото на чейндж бюрото трябва да бъде изписан телефонът на колцетъра на НАП 0700 18 700, а не на съответната териториална структура на агенцията.

Сигнали за данъчни и осигурителни нарушения могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или по електронна поща на адрес infocenter@nra.bg. Конфиденциалността на подателите им е гарантирана, припмнят от НАП.   

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
sergo
преди 11 години
След дъжд - качулка.Европейците десетилетия разправят наляво и надясно, как са мамени просташката с ченча в България.*** сигур, па те точно тия втомати са ги изобретили ичера!Има нещо гнило в ........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още