IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Total ще проучва газовото находище в Черно море*

Концесионната такса, която държавата ще получава при евентуален бъдещ добив, ще бъде между 2 и 30%, посочи премиерът Бойко Борисов

11:55 | 12.07.12 г.
Total ще проучва  газовото находище в Черно море*

Френската компания Total е спечелила конкурса за проучването на находищата на газ в блока "Хан Аспарух" в дълбоките води на Черно море. Това съобщи министърът на икономиката енергетиката и туризма Делян Добрев, цитиран от БТА.

Total ще работи съвместно с ОМV и Repsol. От ръководството на компанията обясниха, че до момента е направено мащабно геоложко проучване, като в блока ще бъдат разположени миниум два кладенеца с дълбочина на сондажите между хиляда и 2 хиляди метра. 

Очакванията на българското правителство са залежите от газ в региона да бъдат аналогични на откритите в съседното находище, което се намира в румънски териториални води. Според премиера Бойко Борисов разработването на находището би довело до истинска диверсификация на газовите доставки за България.

Предвижда се концесионната такса, която България би молга да получава в зависимост от добиваните количества нефт или газ, да се сдвижи от 2 до 30 процента, посочи още премиерът. Той поясни още, че само една сонда струва около 300 млн. евро.

"Ако находището е голямо, а ние имаме всички уверения, че е такова, защото в съседна Румъния намериха залежи от 80 млрд. кубически метра, се надявам, това във всички случаи да доведе до драстично понижение на цената на природния", коментира още премиерът. Той припомни, че тази диверсификация ще бъде сериозен мотив при воденето на преговорите с "Газпром" за покупката на новите количества газ.

Конкуренцията в конкурса за избора на бъдещия концесионер, обявен през януари тази година, до последния момент се водеше между Total и британската Melrose Resources. През август 2010 г. правителството предостави на британската компания 10-годишна концесия за добив на природен газ от находище "Каварна".

Първият вицепрезидент "Тотал" Мишел Борел обясни, че с партньорите си вече са разработили и програма, която да осигури проучване на цялата територия на блока през следващите пет години. "Има възможност за удължаване на този срок при необходимост от допълнително проучване", обясни още Борел.

Всяко проучване ще започва с анализ на сеизмичността, чиято подготовка интерпретация на данните отнема няколко години. Едва след това ще бъдат направени няколко проучвателни сондажи, заяви Борел.Той поясни, че перспективите за добива ще зависят точно от тези сондажи, направени в края на проучвателния период.

В момента годишното потребление на газ в страната е 3 млрд. куб.м, румънското находище е за 80 млрд. куб. м и в този смисъл България би могла да бъде енергийно независима за период от 30 години, коментира министърът. Освен газ има очаквания там да бъде открит и нефт.

*Текстът е актуализиран към 13 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:56 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още