fallback

ЕК продължава мониторинга върху България, но ни разделя от Румъния

Независимостта на съдебната система в страната е поставена под въпрос, се посочва в черновата на доклада, който ще бъде обявен в сряда

10:16 | 17.07.12 г. 20

Европейската комисия отчита редица слабости в съдебната реформа, борбата с организираната престъпност и антикорупционните действия в България, но планира леко смекчаване на мониторинговия механизъм за страната.

Това е записано в проекта на петгодишния обзорен доклад за състоянието на съдебната система в България, който ще бъде представен утре в Брюксел, предаде БНР.

В черновата е посочено, че страната ни се нуждае от време да изпълни оставащите 17 препоръки и затова мониторингът продължава до края на 2013 година, когато ще се отчетат резултатите от поредното наблюдение. Отпадат и междинните доклади, които се правеха на всеки шест месеца.

По този начин Еврокомисията за първи път "разделя" България от Румъния, която ще бъде подложена на допълнителна оценка още в края на тази година заради опасения, че излага на риск демократичните принципи, разделението на властите и върховенството на закона.

Черновата на доклада за България не съдържа имена, в нея обаче са ясно разпознаваеми и уволнението на съдия Мирослава Тодорова, и случая с Красьо Черния, и крайно нуждаещите се магистрати с имоти край морето. Не са пропуснати и някои от спорните назначения на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), както и прецедентът с избягалите от правосъдието братя Галеви.

За съдебната система е отбелязано, че от 2007 година са постигнати резултати в прилагането на новата правна и институционална рамка и че в съда и прокуратурата вече се извършват независими проверки. Въпреки че се отбелязва подобрение в съдебната практика, според евроекспертите усилията в тази посока още не са довели до необходимите подобрения в отчетността и ефективността на системата.

Правните процедури често са прекалено продължителни, дисциплинарната практика показва непоследователност, назначенията и повишенията в длъжност още не са прозрачни и не са подчинени на обективни и основани на заслугите критерии, пише Европейската комисия.

Според нея остават въпроси около независимостта на съдебната система, като сред недостатъците й се посочват сериозните структурни и организационни слабости на Висшия съдебен съвет и на прокуратурата.

При голям брой ключови съдебни назначения, извършени от парламента и от ВСС, липсваше прозрачност и обективност, като те бяха помрачени от съмнения за политическо влияние, гласи документът. Независимостта на съдебната система беше поставена под въпрос и от серия директни политически критики към определени съдии. Общото впечатление е за неуспех в спазването на разделението на властите.

За избора на нов ВСС е отбелязано, че Еврокомисията е препоръчала пряк вот, но българските власти са заявили, че е невъзможно подобен вот да организира до есента. В тази връзка експертите от ЕК посочват, че сред индикаторите за устойчивостта на реформите ще бъдат точно изборът на нов ВСС и на нов главен прокурор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 14.09.22 г.
fallback