IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново откриха финансови нарушения в работата столичното "Озеленяване"

Столичната община за втори път установява злоупотреби в общинското дружество за една година въпреки прокурорската проверка

17:34 | 26.07.12 г.
Отново откриха финансови нарушения в работата столичното "Озеленяване"

Установени са сериозни нарушения в дейността на общинското дружество "Озеленяване", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от БТА.

Столичната община за втори път открива финансови злоупотреби в дружеството, след като преди година столичният кмет подаде сигнал до прокуратурата за нередности в "Озеленяване-София" през 2010 г.

Изнесените днес данни са от проверка на дирекция "Вътрешен одит" за състоянието на общо шест общински структури и Столичната общинска агенция за приватизация за първото полугодие на 2012 г. като одитираният период е 2011 г. В пет от тях не са установени сериозни нарушения, но са направени препоръки. 

Най-много препоръки - 32, са дадени на общинското дружество "Озеленяване", където са регистрирани нарушения по Закона за обществените поръчки, по Закона за финансово управление и контрол, не е създадена ефективна организация за сключването на договори с клиенти, посочи Фандъкова.

Допуснати са и редица пропуски по отдаването под наем на имотите, стопанисвани от "Озеленяване". Част от сключените договори са за над три години, за което не е спазено изискването на общинската наредба за одобрение от Столичния общински съвет. Не е воден и регистър на договорите, което създава предпоставка за тяхното изгубване.

В звено "Цветопроизводство" не са издавани касови бележки към всички фактури, в резултат на което е установено, че в касата на дружеството не са внесени приходи. За одитирания период звеното е на загуба от 32 хиляди лева.

На Центъра за градска мобилност са дадени осем препоръки, една от които вече е изпълнена - за прекратяване на договора с фирмата "Карат - С", каза Фандъкова. За 2011 г. наложените санкции са за 497 хиляди лева. Средствата се влагат в инфраструктура, за която отговаря, като спирките за градски транспорт.

На "Чистота Искър" са дадени две препоръки, на ГИС-София - една препоръка, "Галатея 2002" ЕАД - 12 препоръки, на СОАП - две препоръки.

Резултатите от проверките ще бъдат предоставени на Софийска градска прокуратура. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още