IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Химко" отново е в несъстоятелност

Назначен е временен синдик, който ще направи оценка на активите и ще обяви търгове за продажбата им

10:18 | 27.07.12 г. 1
"Химко" отново е в несъстоятелност

Врачанският торов завод "Химко" отново е обявен в несъстоятелност, което дава нова възможност на основните му кредитори - “Булгаргаз“ и НЕК, да си получат забавените с десетилетие дългове от 80 милиона лева, съобщава БНТ.

След обявяването на процедурата по несъстоятелност е назначен временен синдик, който ще направи оценка на активите и ще обяви търгове за продажбата им.

Фалитът бе обявен, след като Софийският апелативен съд отмени решението на Окръжния съд във Враца, който в продължение на години приемаше на доверие оздравителните програми на частните инвеститори. 

Кредиторите и бившите работници бяха залъгвани с многобройни проекти за възраждане на торовия завод. През това време акциите на предприятието се прехвърляха от един инвеститор на друг, докато се обезцениха от номинала 1 лев до 4 стотинки.

Докато в публичното пространство се коментираха екзотични проекти за изнасяне на производството в Обединените арабски емирства, около 700 работници продължаваха да чакат неизплатените си заплати.

Точно преди една година двете държавни фирми поискаха заводът да бъде обявен в несъстоятелност заради дългове, като заведоха дело във врачанския Окръжен съд.

За последно комбинатът смени собственика си през декември 2009 г., когато строителният предприемач Николай Галчев го купи от "Ново Химко", но не успя да възстанови производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още