IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите са намалели с 2,2% към юни на годишна база

Наетите се увеличават с 2,3% през второто тримесечие на годината спрямо първото, сочат предварителни данни на НСИ

12:45 | 09.08.12 г. 1
Работещите са намалели с 2,2% към юни на годишна база

Наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 2,3% през второто тримесечие на годината спрямо първото, като достигат 2,15 милиона души, сочат предварителни данни на Националния статистически институт.

Спрямо края на март т. г. най-голям ръст при наемането се наблюдава в икономическите дейности със сезонен характер - „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 37,3%, „Селско, горско и рибно стопанство” - със 7,2%, както и в дейностите „Операции с недвижими имоти” и „Други дейности” - по 6,3%. Значително намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейност „Образование” - с 3%.

По икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 22,1 и 17,9%.

Статистиката отчита обаче намаление на заетите на годишна база. В края на юни тази година наетите по трудово и служебно правоотношение са с 47,5 хил., или с 2,2% по-малко в сравнение със същия период на предходната година. Най-голям спад при наемането се наблюдава в „Преработваща промишленост“ - с 18,1 хиляди души и в „Строителство” - със 7 хиляди. В процентно изражение намалението е най-значително в икономическите дейности „Операции с недвижими имоти“ - с 10,4%, и „Строителство” - с 5,3%. 

Предварителните данни на НСИ сочат, че през второто тримесечие на тази година средната месечна работна заплата се увеличава спрямо първото с 3,7% и достига 758 лева. Най-голям ръст на средното възнаграждение е регистрирано при „Финансови и застрахователни дейности”- с 10%, „Образование” - с 8,4%, и „Селско, горско и рибно стопанство” - със 7,9%.

През второто тримесечие на 2012 г. средната месечна работна заплата нараства с 8.4 на сто и на годишна база. Най-голямо е увеличението в икономическите дейности "Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети" - с 18,9 на сто, и "Професионални дейности и научни изследвания" - с 16,2 на сто.

Най-високо средномесечно трудово възнаграждение през второто тримесечие на 2012 г. са получили наетите лица в икономическите дейности "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" - 1 776 лв. и в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" - 1547 лв. В сектора"Финансови и застрахователни дейности" средната заплата е 1 533 лева.

Най-ниско платени са били наетите в икономическите дейности: "Административни и спомагателни дейности" - 498 лв., „Хотелиерство и ресторантьорство" - 499 лв. Селско, горско и рибно стопанство" - 572 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2012 г. в обществения сектор нараства с 4 на сто, а в частния сектор - с 10,2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
pantera
преди 11 години
и в крайна сметка не става ясно колко процента към кой момент е общата безработица на страната. така се получава като се пише без да се проверява яснотата на съдържанието. написано е дума по дума от някъде без да е структурирано и подредено съдържанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още