IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българският пазар остава магнит за некачествени чужди стоки

Само през първото полугодие експерти са засекли 83 опасни нехранителни продукта, за които е съобщено в Брюксел

12:57 | 13.08.12 г. 1
Българският пазар остава магнит за некачествени чужди стоки

България остава сред европейските държави, където се предлагат значителен брой опасни нехранителни стоки, които са засечени от органите за защита на потребителите по системата за бърз обмен на информация в Европейския съюз  RAPEX. Това съобщиха за Investor.bg от Комисията за защита на потребителите по повод последните проверки, направени на пазара на обувки, дрехи, битова електроника и играчки.

За първото полугодие на тази година експертите от комисията са разкрили 96 опасни вносни стоки, като за 78 от тях са информирали европейските органи. През миналата година българската комисия е установила 158 некачествени стоки, което нарежда страната ни на второ място в Европа след Испания по разпространение на фалшификати.

Контролът от началото на годината е засилен, като за шестте месеца комисията е направила близо 3 600 проверки, при които са съставени 290 акта за констатирани административни нарушения.

Повечето от некачествентите стоки са с произход от Китай, затова и надзорът там е най-сериозен. През миналата седмица по разпореждане на председателя на комисията за защита на потребителите Веселин Златев от пазара бяха изтеглени различни опасни продукти, които се продават в опаковки, имитиращи плодове и зеленчуци.

Системата за обмен на информация RAPEX беше въведена, за да се предпазят европейските потребители от некачествените стоки, внасяни без съответните лабораторни изпитвания за качество, припомниха експерти.

Само за първото полугодие на тази година българската комисия е получила информация за наличието на 1023 опасни стоки, които се продават в ЕС, като се посочва опасната тенденция за нарастване на техния брой. Спрямо същия период на миналата година некачествените продукти са нараснали с 438.

Най-големи нарушения се откриват при дрехите, следвани от автомобилите, електроуредите и стоките за деца, съобщиха от българската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Rhapsody of fire
преди 11 години
Ами с тези истерии и мании за най-ниски цени, проповядвани от масовият потребител и насърчавани от самите министри, няма как да не сме магнит за всякакви български и чужди ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още