IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паметникът пред НДК ще бъде демонтиран частично

Съюзът на художниците защити рушащия се паметник и посочи, че няма да позволи той да бъде разрушен

13:43 | 13.08.12 г.
<p>
	<em>Демонтирането на опасните елементи от конструкцията вече започна. </em>Снимка: БТА</p>

Демонтирането на опасните елементи от конструкцията вече започна. Снимка: БТА

Паметникът пред НДК ще бъде частично демонтиран и модернизиран, съобщи арх. Влади Калинов, началник на контрола по строителството в Столичната община, цитиран от bTV.

Демонтирането на елементи от конструкцията на монумента, издигнат в началото на 80-те години на миналия век по искане на Людмила Живкова, вече започна.

Арх. Калинов обясни, че засега ще бъде премахната около една трета от паметника, но скулптурните композиции няма да бъдат пипани. Той допълни, че ще бъдат отстранени опасните бетонни панели.

Около 1 000 тона метал предстои да бъдат свалени от конструкцията. След събарянето на опасните бетонови части ще бъдат премахнати и огражденията.

Калинов добави, че за преработката на монумента ще се проведе широка обществена дискусия.

Авторът на паметника Валентин Старчев каза пред телевизията, че сам е направил анализ кои елементи на паметника могат да останат и да бъдат модернизирани и кои да бъдат премахнати.

Той признава, че една от основните причини за лошото състояние на опасния монумент са кратките срокове, поставени за изработването му преди няколко десетилетия.

Според Старчев най-големите грешки са допуснати при облицовката на паметника, която е започнала да се руши най-бързо.

Междувременно Съюзът на българските художници (СБХ) разпространи отворено писмо, в което защитава паметника. От организацията посочват, че няма да допуснат неговото разрушаване.

Според съюза на художниците е недопустимо да се провежда референдум за бъдещето на паметника. Планира се през есента да бъде организирано допитване до софиянци, които да решат дали монументът да бъде обновен, или окончателно премахнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още