fallback

Eвропейците размишляват повече от българите, преди да вземат финансово решение

У нас обаче е по-голям делът на хората, които предпочитат да се консултират преди да вземат такова, показва проучване на ING

11:53 | 28.08.12 г. 11

„60% от българите предпочитат да размишляват, преди да вземат решение по финансов въпрос, а 40% действат веднага. При останалите страни в Европа процентът на размишляващите е по-голям – 72%, спрямо 28% за тези, които действат бързо, показва проучване* на ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване, което е част от общоевропейско изследване. Българите значително по-рядко вземат финансови решения самостоятелно, за разлика от европейците, като съгражданите ни предпочитат да се консултират със своите семейства и с финансови специалисти. Само 17% от хората у нас вземат напълно самостоятелно финансови решения, докато в Европа този процент е 26%.

62% от българите мислят в дългосрочна перспектива за своите финанси, в сравнение със 70% от европейците. Когато решават финансови дилеми, 37 на сто от българите се доверяват на интуицията си, докато в Европа процентът е 31.

43% от всички европейци понастоящем не разполагат с финансов резерв за спешни нужди. Между 2010 и 2012 г. има лек спад в броя на потребителите с подобен резервен фонд. Наличието на финансов фонд за неотложни нужди в България е много по-ограничено в сравнение със средното за Европа - 59% от българите нямат такъв фонд (при средно 43% за изследваните европейски страни).

По отношение на финансовата грамотност хората в България не се различават съществено от останалите европейци: 22% от българите имат много ниска финансова грамотност, при 20 на сто в Европа. Основни финансови познания имат 66% от хората у нас, също толкова е средният процент и за Европа. Добри финансови познания имат 11% от българите, при 12% в Европа. Отлична е финансовата грамотност на 1% от българите, а такава имат средно 2 на сто от европейците.

Най-важното нещо както за българите, така и за европейците, когато получават бонуси, е да използват тези средства за изплащане на дългове. 40% от хората в България биха похарчили бонуса си именно за това, а в останалите изследвани европейски страни – 37% от хората.

Проучването обхваща и финансовото поведение на респондентите преди и по време на ваканция. Половината от българите планират ваканцията си предварително, докато в Европа този процент е малко по-висок – 58%. Цели 73 на сто от българите предпочитат да си опаковат в последния момент (вечерта преди заминаване) багажа за пътуване. В Европа 68% правят същото. Практиката да се купуват принадлежности за ваканцията предварително е много характерна за българина – 80%, а за останалите европейски страни това е почти закон – 89%.

Голямото мнозинство от българите (84%) планират предварително бюджета за почивката си, докато в Европа това правят 71 процента. 74% от българите по време на почивка се придържат към предварително определения бюджет, докато само 52% от европейците изпълняват предварителния си план.

*Проучването  е проведено в 10 страни в Европа: Холандия, България, Гърция, Испания, Румъния, Словакия, Полша, Чехия, Турция и Унгария, като обхваща над 5 000 респонденти, от които 500 у нас. От ING Животозастраховане и ING Пенсионно осигуряване определят 4 типа личностен финансов профил - филантроп, бохем, практик и стратег. Всеки може да разбере към кой тип принадлежи като реши следния тест.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
fallback