IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще черпи опит от Израел за здравната политиката

Подписан е план за сътрудничество в различни области, сред които е и спешната помощ

18:08 | 11.09.12 г. 4
<p>
	<em>Още преди месец Десислава Атанасова положи основите на сътрдничество с Израел на среща с посланика&nbsp;у нас Шаул Камиса-Раз.</em> Снимка: БТА</p>

Още преди месец Десислава Атанасова положи основите на сътрдничество с Израел на среща с посланика у нас Шаул Камиса-Раз. Снимка: БТА

България и Израел ще си взаимодействат в няколко приоритетни области в сферата на здравеопазването - общественото здравеопазване, контрола на заразните болести и превенцията срещу ХИВ и СПИН.

Това предвижда планът за сътрудничество, подписан от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова и заместник-министъра на здравеопазването на Израел Яков Лицман, съобщиха от здравното министерство. Документът е одобрен по време на съвместното заседание на правителствата на България и Израел, проведено днес в Ерусалим.

Експертите от двете страни ще обменят опит по превенцията на хроничните заболявания, психичното здраве и лекарствената политика. Сътрудничеството ще обхваща и обмяната на информация в областта на здравното законодателство и организацията на работа на лечебната и профилактичната дейност. 

Предвижда се и сътрудничество в областта на спешната помощ, където Израел има водещо място. Обсъдени са практическите възможности за краткосрочни обучения на български лекари с цел запознаване с израелския опит при оказване на спешна помощ в кризисни ситуации. „С нашите колеги обсъдихме редица възможности за подобряване на спешната помощ в България, така че след време тя да бъде на същото високо ниво както в Израел”, заяви министър Атанасова.

На срещата са обсъдени възможностите български граждани включително деца да се лекуват на преференциални цени в израелски лечебни заведения. 

От българска страна беше предоставена подробна информация за  възможностите на България да приема в центровете за рехабилитация израелски граждани, претърпели травми и злополуки. Един от обсъжданите проекти е изграждане на клиника за ин витро оплождане в България, за което израелската страна е  проявява инвеститорски интерес.

Активните контакти в областта на здравеопазването ще обхванат и квалификацията на българските лекари. Съществуват възможности наши медицински специалисти да провеждат специализация и следдипломна квалификация в израелски лечебни заведения.

И в момента група български медици специализират в третата по големина израелска болница „Хадасса” по силата на споразумение с Варненския медицински университет, допълни Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
petar yordanov
преди 11 години
Хейтърите пак се показаха,хем искат да се подобри съществено здравеопазването ни,хем защо сме искали да черпим опит от една от най-добрите здравни системи в света израелската,никак не им е лесно! Ако някой си мисли,че е лесно да се реформира и промени сложна и консервативна система каквато е здравеопазването,никак не е лесно и новия министър прави каквото е възможно за краткото време с което разполага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Израел има най-добрата, модерна и грижовна здравна система в света.Жалко че е само за израелци :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Jay Gould
преди 11 години
Понеже почти всички израелци отнесени от бомбата *** и спешната ни помощ и състоянието на болниците, вероятно израелците са отворили дума за това, а нашите *** си пишат актив :))))))) Целия капацитет и организация на българските власти, най-много може да стигне до там, да дадат съгласие линейките при следващия взрив направо да идват от Израел. Със самолет може и да стане по-бързо от това ранените да лежат по 1-2 часа на асфалта (по думите на някой пострадали и очевидци) и да чакат адекватната българска помощ и организация :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
naso_fr
преди 11 години
Като нямат акъл за 5 пари, ще черпят. Ама най-хубаво е като врътнат гъзниците до чужбината и отидат да ги ПОчерпят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още