fallback

Добрев иска прокурорска проверка на нарушенията около изграждането на АЕЦ Белене

На фона на заведения иск България няма как да продължи диалога с Русия по темата АЕЦ “Белене”, коментира икономическият министър

21:27 | 14.09.12 г.

Прокуратурата да провери констатираните от държавната финансова инспекция нарушения при възлагането на обществени поръчки за изграждането на АЕЦ “Белене”.

За това призова министърът икономиката Делян Добрев в предаването “Панорама” по БНТ.

През юли Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи в доклада си за дейността през второто тримесечие, че Националната електрическа компания (НЕК) в нарушение на закона не е провела обществена поръчка за демонтиране на стари сгради и конструкции на площадката на втората атомна, въпреки че извършените разходи възлизат на над 101,5 млн. евро.

Делян Добрев отново обвини предишното правителство заради увеличения до 1 млрд. евро иск на руската компания "Атомстройекспорт" към НЕК.

Той подчерта, че всички финансови ангажименти и решението за строителство на централата са взети в периода 2006-2009 г.

Добрев посочи, че на фона на заведения иск България няма как да продължи диалога с Русия по темата АЕЦ “Белене”. Той коментира, че страната ни има достатъчно аргументи, както и че се готвим за делото с една от най-добрите адвокатски компании.

Икономическият министър призна, че българските политици са били изненадани от руското решение и затова е имало много спонтанни реакции. Той посочи, че страната ни ясно е заявила позицията си на Москва и се е държала като коректен партньор.

“Изненадата се дължи на това, че през цялото време ние работехме като коректни партньори не само по тази тема, а и по темата за Южен поток”, коментира Добрев.

Той допълни, че до края на годината очаква три-четири сериозни инвестиции в българската икономика, като две от тях вероятно ще бъдат обявени до края на този месец.

Единият от потенциалните инвеститори е в сектора на автомобилостроенето и смята да произвежда части за автомобили, а другият инвеститор е от ВРО сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
fallback